Itsenäisyyspäivän kakku
Itsenäisyyspäivän kakku leivotaan suomalaisista mauista: piimästä ja talkkunasta. Juhlien kahvipöydän klassikko on mehevä kuivakakku eli kahvikakku.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Ainekset
Itsenäisyyspäivän kakku
- 150 g voita
- 3 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl talkkunajauhoja
- 1 dl fariinisokeria
- 1 dl sokeria
- 1 ½ tl ruokasoodaa
- 1 rkl piparkakkumaustetta
- 2 ½ dl piimää
Voitelu
- 1 rkl voita tai margariinia
- 1 rkl korppujauhoja
Koristelu
- 1 rkl tomusokeria
- (sokerihelmiä/ suklaasydämiä)
Valmistusohje
Itsenäisyyspäivän kakku leivotaan helposti näin:
1. Voitele ja korppujauhota noin 1,5 l vuoka. Sulata 150 grammaa voita ja anna jäähtyä.
2. Sekoita 3 1/2 desilitraa vehnäjauhoja, yksi desilitra talkkunajauhoa, yksi desilitraa fariinisokeria, yksi desilitra sokeria 1 1/2 teelusikallista ruokasoodaa ja yksi ruokalusikallista piparkakkumaustetta keskenään. Lisää 2 1/2 desilitraa piimää ja vähän jäähtynyt voisula joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
3. Valuta taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alaosassa 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
4. Nosta kakku jäähtymään ritilälle 20 minuutiksi. Kumoa ja poista vuoka.
5. Koristele jäähtynyt itsenäisyyspäivän kakku tomusokerilla ja halutessasi sokerihelmillä ja/tai suklaasydämillä.
Vinkki: Vuokana on käytetty Iloleipurin hiiliteräksistä, Suomi-irtopohjavuokaa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2019.
Lue myös: Kahvikakku – makumuisto mummolasta
Lue myös Anna.fi: Itsenäisyyspäivän menu x 3
Kommentoi
Kommentoi juttua: Itsenäisyyspäivän kakku