Kainuulainen madekeitto
Kainuulainen madekeitto on keskitalven perinneruokaa, joka maistuu hienonnetun sipulin, tillin ja ruisleipäkuutioiden kanssa.
- Gluteeniton
- Munaton
Ainekset
Madekeitto
- 1 made
- 1 l Kylmää vettä
- 1-2 sipulia
- 4-5 perunaa
- 1 laakerinlehti
- 4 maustepippuria
- 1 tl suolaa
- 3 rkl voita
- tilliä
Valmistusohje
Kainuulainen madekeitto tehdään helposti näin:
1. Nylje ja perkaa made tai pyydä kauppiasta käsittelemään kala käyttövalmiiksi. Laita mateen maksa kylmään veteen erikseen. Leikkaa mateesta pää ja pyrstö pois ja laita ne kattilaan. Lisää 1 l kylmää vettä ja keitä miedolla lämmöllä. Kun liemen pintaan muodostuu vaahtoa, kuori se pois reikäkauhalla. Lisää liemeen suolaa ja mausteeksi lohkottu sipuli, suolaa, laakerinlehti ja muutama maustepippuri. Keitä noin 20 minuuttia.
2. Paloittele made noin 10 cm kokoisiksi paloiksi. Kypsennä kalapaloja 5-10 minuuttia tai kunnes madepalat ovat kypsiä. Nosta ne liemestä ja irrota ruodoista kypsä kalan liha.
3. Siivilöi liemi ja lisää lohkotut perunat liemeen kypsymään. Keitä madekeittoa 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsät. Tarkista suola, lisää nokare voita ja ruodottomat madepalat.
4. Viipaloi keitetty maksa ja lisää se madekeittoon tai tarjoa erikseen. Kuumenna keitto ja tarjoa hienonnetun sipulin, tillin ja ruisleipäkuutioiden kanssa.
Katso myös Anna.fi/ruoka: Friteertattua mateen filettä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kainuulainen madekeitto