Joppijuusto
Joppijuusto eli kehäjuusto, kotijuusto, juoksutinjuusto, maitojuusto, lyöppijuusto, rakkaalla juustolla on monta nimeä. Joppijuusto on kuulunut perinteiseen suomalaiseen pito- ja juhlapöytään vuosisatojen ajan.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Joppijuusto
- 3 l rasvatonta maitoa
- 1 l kulutusmaitoa
- 1 rkl juustonjuoksutinta (saa apteekista)
- suolaa
Valmistusohje
Joppijuusto tehdään näin:
Joppijuusto eli kotijuusto ei ole kovin vaikea valmistaa. Jos kotoa ei löydy muottia, voi juuston tehdä vaikkapa siivilään. Käytä juustosta irtautuva hera leivän leipomiseen.
- Lämmitä maito vähän kättä lämpimämmäksi (38 astetta). Sekoita maitoa, niin lämpö leviää tasaisesti.
- Lisää juustonjuoksutin ja sekoita maitoa reilusti. Anna juustomaidon olla noin 1/2 tuntia. Kattila saa tänä aikana olla lämpimällä levyllä.
- Riko veitsellä pystysuoraan viiltäen juustoutunut massa ja anna juuston vielä levätä ja heran irtautua juustomassasta. Siirrä kattila lämpimälle levylle.
- Nosta juustomassa reikäkauhalla suoraan muottiin. Ripottele suolaa päälle. Pidä viileässä seuraavaan päivään.
- Huuhdo juusto, kumoa tarjolle ja ripottele hiukan suolaa päälle.
Etsikö lisää kotijuustojen ohjeita? Kokeile vaikkapa Katanjanmarjalla ja rosmariiniinillä maustettu piimäjuustoa tai hämäläistä munajuustoa.
Katso myös Anna.fi/ruoka: Pehmeä jogurttijuusto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joppijuusto