Reseptit
yli 60 min
Kiitos

Joulumakkara

Joulun paras makkara val­mistuu hirven­ lihasta. Opettele tekemään mak­karaa itse, se on helpompaa kuin moni luulee.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Joulumakkara:

800 g hirven paistia tai lapaa
200 g porsaan kylkeä
6 valkosipulinkynttä
1 tl katajanmarjoja
2 tl fenkolinsiemeniä
3 rkl tuoretta rosmariinia
3 rkl tuoretta timjamia
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl kanelia
1 dl voimakasta punaviiniä

Lisäksi:

lampaan suolta (n. 2 m)
Mainos

Joulumakkaran paistamiseen:

2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä

Valmistusohje

1. Kuutioi lihat ja kylki. Jauha lihat kahteen kertaan lihamyllyllä tasaiseksi massaksi, ensin karkeammalla terällä ja sitten sileämmällä. Hienonna valkosipuli aivan hienoksi. Murskaa katajanmarjat, fenkolinsiemenet, rosmariini, timjami ja suola morttelissa hienoksi. Yhdistä jauhettu liha ja mausteet. Lisää joukkoon punaviini ja sekoita puuhaarukalla. Anna maustua vähintään pari tuntia huoneenlämmössä. Voit tehdä tämän jo edellisenä päivänä valmiiksi. Paista koepala ja tarkista mausteet.

2. Liota ja huuhtele suolet ennen käyttöä. Laita isoon astiaan kylmää vettä ja suolet siihen likoamaan. Voit pursottaa massan suoleen makkarasuppilolla varustetulla lihamyllyllä tai käsikäyttöisellä suurella makkarapursottimella tai ottaa avuksesi ketsuppipurtilon, josta on leikattu pohja pois. Valitse suppilon koko suolen paksuuden mukaan. Lampaan suoli on ohuempaa kuin possun. Pujota suoli makkarasuppilon päälle ja pursota massaa suoleen samalla suolta suppilon päältä vapauttaen. Suoli ei saa tulla liian täyteen, ettei se halkea kypsennettäessä. Jos saat kaverin avuksi, pursottaminen on helpompaa.

3. Pyöräytä pitkä makkarapötkö sopivan kokoisiksi makkaranpätkiksi kiepauttamalla suolta aina pari kierrosta ympäri sopivin välimatkoin, joka toinen kerta vasta- ja joka toinen kerta myötäpäivään. Sido välit kiinni halutessasi paistonarulla.

4. Paista joulumakkarat öljyn ja voin seoksessa miedolla lämmöllä pannulla kypsiksi. Paista makkaroita noin 4 minuuttia per puoli.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 26/18.

Lisää herkkuja joulupöytään:

Maalaispatee jouluruoka

Maalaispatee

maksapatee

Maksapatee ja glögiomenat

broilerinmaksamousse

Broilerinmaksamousse

Anna.fi: Porocarpaccio ja piparjuurikastiketta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulumakkara

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X