Joulun paras makkara valmistuu hirven lihasta. Opettele tekemään makkaraa itse, se on helpompaa kuin luulet.
Gluteeniton
Laktoositon
Maidoton
Munaton
Ainekset
Joulumakkara:
800 g
hirven paistia tai lapaa
200 g
porsaan kylkeä
6
valkosipulinkynttä
1 tl
katajanmarjoja
2 tl
fenkolinsiemeniä
3 rkl
tuoretta rosmariinia
3 rkl
tuoretta timjamia
1 rkl
karkeaa merisuolaa
1 tl
kanelia
1 dl
voimakasta punaviiniä
Lisäksi:
lampaan suolta (n. 2 m)
Joulumakkaran paistamiseen:
2 rkl
voita
2 rkl
rypsiöljyä
Valmistusohje
Joulumakkara hirvenlihasta valmistuu näin.
1. Kuutioi lihat ja kylki. Jauha lihat kahteen kertaan lihamyllyllä tasaiseksi massaksi, ensin karkeammalla terällä ja sitten sileämmällä. Hienonna valkosipuli aivan hienoksi. Murskaa katajanmarjat, fenkolinsiemenet, rosmariini, timjami ja suola morttelissa hienoksi. Yhdistä jauhettu liha ja mausteet. Lisää joukkoon punaviini ja sekoita puuhaarukalla. Anna maustua vähintään pari tuntia huoneenlämmössä. Voit tehdä tämän jo edellisenä päivänä valmiiksi. Paista koepala ja tarkista mausteet.
2. Liota ja huuhtele suolet ennen käyttöä. Laita isoon astiaan kylmää vettä ja suolet siihen likoamaan. Voit pursottaa massan suoleen makkarasuppilolla varustetulla lihamyllyllä tai käsikäyttöisellä suurella makkarapursottimella tai ottaa avuksesi ketsuppipurtilon, josta on leikattu pohja pois. Valitse suppilon koko suolen paksuuden mukaan. Lampaan suoli on ohuempaa kuin possun. Pujota suoli makkarasuppilon päälle ja pursota massaa suoleen samalla suolta suppilon päältä vapauttaen. Suoli ei saa tulla liian täyteen, ettei se halkea kypsennettäessä. Jos saat kaverin avuksi, pursottaminen on helpompaa.
3. Pyöräytä pitkä makkarapötkö sopivan kokoisiksi makkaranpätkiksi kiepauttamalla suolta aina pari kierrosta ympäri sopivin välimatkoin, joka toinen kerta vasta- ja joka toinen kerta myötäpäivään. Sido välit kiinni halutessasi paistonarulla.
4. Paista joulumakkara öljyn ja voin seoksessa miedolla lämmöllä pannulla kypsiksi. Paista makkaroita noin 4 minuuttia per puoli.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulumakkara