Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Joulutortut

Joulutorttu maistuu parhaalta vastaleivottuna. Tee joulutorttutaikina itse alusta lähtien. Tällä Kotilieden testatulla reseptillä teet lehtevät tortut!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

joulutortut:

  • 500 g voita tai margariinia
  • 1 l vehnäjauhoja
  • 2 dl kylmää vettä
  • 2 rkl konjakkia

täyte:

  • luumu- tai aprikoosihilloa

voiteluun:

  • muna

Valmistusohje

Joulutorttu leivotaan näin.

  1. Tee ensin torttutaikina. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Mittaa jauhot leivinpöydälle voin joukkoon ja hakkaa ainekset isolla veitsellä muruiseksiseokseksi. Kaada jauhoseos kulhoon, sekoita nopeasti joukkoon kylmä vesi ja loraus alkoholia. Pane taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin.
  2. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kauli taikina lehteväksi: Käännä taikinalevyn yläosa ja alaosa keskelle. Käännä kolminkertaista taikinanyyttiä 90 astetta sivulle siten, että paketin voi avata kuin kirjan. Kauli paketti uudelleen suorakaiteeksi. Jatka kääntämistä ja kaulimista kolme kertaa. Pane taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli levyksi. Jaa taikinalevy neliöiksi tai ota siitä pyöreällä muotilla kappaleita. Pyöreistä taikinapaloista saa puolikuun muotoisia torttuja.
  3. Tähtitorttuja voi tehdä useammalla tavalla. Neliön reunat voi leikata terävästi kulmista ja taittaa joka toisen liepeen keskelle lusikoidun hillon päälle. Hillon voi lusikoida myös keskelle taitettujen sakaroiden päälle, jolloin tähtitorttu saa kukan muodon. Toinen tapa taitella joulutorttu, on leikata viillot parin sentin päähän kulmista joka toinen sakara pysty- ja joka toinen vaakasuuntaan. Käännä liepeet keskelle. Kukan muotoisen tortun saa leikkaamalla kulman muodostavan viillon jokaisen kulman suuntaisesti. Käännä koko kulma keskelle, hillonokareen päälle.
  4. Voitele valmiit tortut munalla ja kypsennä 225-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Nauti joulutorttu vastaleivottuna glögin kanssa.
Joulutorttu monessa muodossa
Joulutortun voi taitella monella tavalla. Kukan muotoisen tortun saa leikkaamalla kulman muodostavan viillon jokaisen kulman suuntaisesti. Käännä koko kulma keskelle, hillonokareen päälle. (Kuva: Norman Ojanen)

Katso myös: 4 tapaa taitella joulutorttu – katso hulvaton video

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Joulutorttujen ihanimmat täytteet – katso 10 vaihtoehtoa luumuhillolle


Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulutortut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.