Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Jouluvuoka eli juureskranssi

Jouluvuoka on Liemessä-bloggaaja Jennin uusin hittiresepti. Joko olet kokeillut? Reunalliseen kasariin viipaloidut juurekset ovat aseteltu kranssin muotoon. Juureskranssi on uusi versio uunijuureksista. Juurekset kypsyvät meheviksi herkullisessa joulumausteilla maustetussa kermakastikkeessa. Tämä ohje on ylistys kotimaisille juureksille.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Jouluvuoka eli juureskranssi:

  • 5 perunaa
  • 5 punajuurta
  • 1 iso palsternakka
  • 1 bataatti
  • 5 naurista
  • 50 g voita
  • ½ dl oliiviöljyä (2 rkl kuullotukseen, loput juuresten päälle)
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 2 oksaa rosmariinia
  • 3 kanelitankoa
  • 4 tähtianista
  • 2 dl kuohukermaa
  • 150 g sinihomejuustoa

Lisäksi

  • ¼ tl suolaa
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • 1 dl kuorellisia manteleita

Valmistusohje

Jouluvuoka eli juureskranssi tehdään helposti näin:

  1. Pese juurekset. Tarvitset viisi perunaa, viisi punajuurta, yhden ison palsternakan, yhden bataatin ja viisi naurista. Voit käyttää ne kuorineen. Poista punajuurten, palsternakan ja nauriiden kovat kannat. Viipaloi juurekset ohuiksi kahden millin paksuisiksi.
  2. Kuumenna 50 grammaa voita ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä paistamiseen soveltuvassa kasarissa tai pannulla. Lisää kuusi kuorittua valkosipulinkynttä, kaksi rosmariinin oksaa, kolme kanelitankoa ja neljä tähtianista. Kuullota mausteet voi-öljyseoksessa. Lisää kaksi desiä kermaa ja 150 grammaa murustettua sinihomejuustoa. Anna liemen porista hetki, ja nosta vuoka sivuun jäähtymään.
  3. Lisää vajaa puolidesiä oliiviöljyä juuresviipaleiden joukkoon ja hiero niitä, että öljy tarttuu kaikkiin viipaleisiin. Lado viipaleet tiiviisti vuokaan juureskranssin muotoon kermakastikkeen päälle.
  4. Aseta vuoan päälle kansi tai folio. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 45 minuuttia. Ripottele päälle karpalot ja paloitellut mantelit. Nosta lämpö 225 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. Juurekset voi jättää uuniin hautumaan jälkilämmöllä. Metallisessa paistovuoassa ne säilyvät pitkään lämpiminä.

Lue myös: Juurikas-vuohenjuustovuoka

Juurekset ovat jouluruokaa.
Juurekset sopivat suomalaiseen joulupöytään. Kuva: Pekka Holmström

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluvuoka eli juureskranssi

KOKEILU

TÄTÄ PITÄÄ KOKEILLA KUVASSA AINAKIN NÄYTTÄÄ HERKULLISELTA JA NÄITÄ AINEKSIA LÖYTYY KAAPISTA

Vastaa käyttäjälle KOKEILUPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.