Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Juhani Ahon kalakeitto

Juhani Ahon kalakeitto syntyy tällä Järvenpää-talon ravintola Kapellin emännän Tuire Virkkulan ohjeella. Juhani Aholle oli kunnia-asia voida tarjota vieraille itse pyytämäänsä kalaa ja hänellä oli useita kalakeiton ohjeita, tässä niistä yksi.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
5  annosta

Ainekset

Juhani Ahon kalakeitto

  • 1 kokonainen lohi tai kirjolohi
  • 1 kokonainen kuha

Kalaliemi

  • kalan perkeet, eli pää ja ruodot
  • 2 ½ l vettä
  • ½ - 1 purjo
  • 1 palsternakka
  • 1 porkkana
  • 8-10 maustepippuria
  • ½ -1 sitruuna viipaleina
  • 1 ½ tl suolaa

Keitto

  • lohi- ja kuhafileet
  • 1 ½ l kalalientä
  • 10 perunaa
  • 1 keltasipuli
  • 2 porkkanaa
  • 2 dl kermaa
  • (2-3 rkl valkoviiniä)
  • (tuoretta tilliä)

Valmistusohje

Juhani Ahon kalakeitto tehdään näin:

  1. Fileoi kalat, esimerkiksi kuha ja lohi tai  kuha ja kirjolohi.
  2. Kalanperkuutähteistä keitetään juureksien kanssa maukas liemi. Keitä lientä noin 30 minuuttia, kuori liemen pinnalle syntyvä vaahto pois. Siivilöi liemi, kun se on valmista.  Liemen keitossa voi käyttää muutamaa sitruunaviipaletta, mikä lisää rasvaisen kalan säilyvyyttä.
  3. Siivilöityyn liemeen lisätään kuoritut ja  paloitellut perunat, porkkanat, kuorittu ja hienonnettu sipuli ja kalaksi kuhaa ja lohta. Lopuksi keittoon lisätään kermaa. Maun jalostamiseksi voi lisätä myös lorauksen viiniä. Keitto viimeistellään tuoreella tillisilpulla.
  4. Tarjoa Juhani Ahon kalakeitto voilla sivellyn ruisleivän kera.

Vinkki: Voit pakastaa lopun kalaliemen

Lue myös: Kalakauppiaan vinkit: Näin tunnistat tuoreen kalan

Lue myös Anna.fi: Kalakeitto on suomalaisten ikisuosikki! Näin valmistat maukasta kalakeittoa – 5 erilaista reseptiä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhani Ahon kalakeitto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.