Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Juuresleipä

Juuresleipää alustetaan pitkään, hartaasti ja hellävaroen. Lempeä käsittely ja pitkä kohotusaika takaavat pehmeän rakenteen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
1  annos

Ainekset

  • 200 g survottuja juureksia
  • tai juuressosetta
  • ½ dl vettä
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1½ dl vettä
  • 10 g tuoretta hiivaa
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 2 tl suolaa
  • 6 dl hiivaleipäjauhoja

Valmistusohje

1. Kuumenna juuressose ja vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Sekoita joukkoon ruisjauhot.

2. Kuumenna 1 ½ dl vettä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää appelsiininkuoriraaste, suola ja hiivaseos juuressoseeseen. Lisää hiivaleipäjauhot ja  vaivaa taikinaa käsin muutaman minuutin ajan.  Jätä taikina kohoamaan tunniksi. Venytä puolen tunnin kohoamisen jälkeen taikinan reunoja neljältä sivulta ja paina venytetty taikina takaisin keskelle. Jatka kohotusta vielä puoli tuntia.

4. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle, painele kevyesti levyksi ja taita neljältä sivulta kirjekuoren tapaan. Käännä leipä ylösalaisin ja anna kohota leivinpaperin päällä noin tunti.

5. Työnnä tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Kun uuni on kuuma, ota kuuma pelti uunista ja hivuta leivinpaperi leipineen pellille. Pane uuniin. Heitä uuniin lasillinen kylmää vettä ja jääpaloja rapean kuoren aikaansaamiseksi. Paista leipää noin tunti.

Lisää reseptejä: Punajuuripataleipä Palsternakkasämpylät Ruoka.fi: Yrtti-porkkanaleipäset


Kommentoi

Kommentoi juttua: Juuresleipä

Eija

Miten kohotetaan leipätaikinaa 30 min ja alustetaan kolme kertaa 30 min välein…? Eli onko nostatusaika kuitenkin 1,5 h vai alustetaanko 10 min välein??

Sanna Mansikkamäki

Ohjetta on tarkennettu. Ensi kohotus on tunnin, jonka aikana taikinaa venytetään kerran puolen tunnin päästä.
”Lisää hiivaleipäjauhot ja vaivaa taikinaa käsin muutaman minuutin ajan.  Jätä taikina kohoamaan tunniksi. Venytä puolen tunnin kohoamisen jälkeen taikinan reunoja neljältä sivulta ja paina venytetty taikina takaisin keskelle. Jatka kohotusta vielä puoli tuntia.”

Vastaa käyttäjälle Sanna MansikkamäkiPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.