Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Juuresgalette

Sesongin mehevin piiras on punajuuri­galette. Sen valmistamiseen ei tarvita edes piirasvuokaa, vaan taikina tai­tellaan rennosti täytteen päälle.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Juurestäyte:

  • 3 pientä punajuurta
  • 2 pientä kelta- tai raitajuurta
  • 1 dl ranskankermaa
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  • 1 ½ dl vuohen- tai fetajuustoa muruina

Juurespiirakan pohja:

  • 100 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • n. ½ dl kylmää vettä

Tarjoiluun:

  • ¾ dl rouhittua saksanpähkinää
  • muutama oksa rosmariinia

Valmistusohje

1. Harjaa kolme pientä punajuurta ja kaksi pientä kelta- tai raitajuurta. Keitä ne eri kattiloissa, noin 45 minuut­tia. Voit myös paahtaa punajuuret uunissa. Pistele niihin reikiä. Paista 200­ asteisessa uunissa noin 1 tunti, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Anna jäähtyä sen verran, että pystyt kuo­rimaan ne. Viipaloi juurekset.

2. Tee pohja. Leikkaa 100 grammaa kylmää voita kuu­tioiksi. Laita se sekä kolme desilitraa vehnäjauhoja, yksi teelusikallinen leivinjauhetta ja 1/4 teelusikallista suolaa tehosekoittimeen. Aja muruksi. Lisää yksi ruokalusikallinen sitruunamehua ja noin puoli desilitraa vettä nope­asti muiden aineiden joukkoon. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää vettä hieman enemmän. Muotoile taiki­nasta pallo. Laita se kelmulle ja litis­tä. Kääräise kelmun sisään. Nosta viileään vähintään puoleksi tunniksi.

3. Kauli taikinasta jauhotetulla pöy­dällä ympyrä.

4. Sekoita yksi desilitra ranskankermaa, kaksi teelusikallista sitruu­nan raastettua kuota, puoli teelusikallista suolaa ja puoli teelusikallista mustapippuria myllystä. Murustele 1 1/2 desilitraa feta- tai vuohenjuustoa. Lisää joukkoon puolet juustosta. Levitä seos pohjalle si­ten, että reunoille jää muutama sent­ti tyhjää. Nosta päälle viipaloidut puna­- ja raitajuuret. Laita loput juus­tomurusta juureksille.

5. Taittele taikinan reunat rennosti osittain täytteen päälle. Voitele reu­nat kananmunalla.

6. Paista 200­-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes taikina on kauniin kullanruskea. Viimeistele 3/4 desilitralla saksanpähkinärouheetta ja muutamalla oksalla rosmariinia.

Vinkki: Oikaise ja käytä pohjaksi pakastepiirakkataikinaa tai ruisperunataikinaa. Voit käyttää täytteeseen esi­kypsennettyjä puna­juuria.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 26/19.

Katso myös: Suolainen piirakka juhliin x 10


Kommentoi

Kommentoi juttua: Juuresgalette

Sinun täytyy kommentoidaksesi.