1. Harjaa kolme pientä punajuurta ja kaksi pientä kelta- tai raitajuurta. Keitä ne eri kattiloissa, noin 45 minuuttia. Voit myös paahtaa punajuuret uunissa. Pistele niihin reikiä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Anna jäähtyä sen verran, että pystyt kuorimaan ne. Viipaloi juurekset.
2. Tee pohja. Leikkaa 100 grammaa kylmää voita kuutioiksi. Laita se sekä kolme desilitraa vehnäjauhoja, yksi teelusikallinen leivinjauhetta ja 1/4 teelusikallista suolaa tehosekoittimeen. Aja muruksi. Lisää yksi ruokalusikallinen sitruunamehua ja noin puoli desilitraa vettä nopeasti muiden aineiden joukkoon. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää vettä hieman enemmän. Muotoile taikinasta pallo. Laita se kelmulle ja litistä. Kääräise kelmun sisään. Nosta viileään vähintään puoleksi tunniksi.
3. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ympyrä.
4. Sekoita yksi desilitra ranskankermaa, kaksi teelusikallista sitruunan raastettua kuota, puoli teelusikallista suolaa ja puoli teelusikallista mustapippuria myllystä. Murustele 1 1/2 desilitraa feta- tai vuohenjuustoa. Lisää joukkoon puolet juustosta. Levitä seos pohjalle siten, että reunoille jää muutama sentti tyhjää. Nosta päälle viipaloidut puna- ja raitajuuret. Laita loput juustomurusta juureksille.
5. Taittele taikinan reunat rennosti osittain täytteen päälle. Voitele reunat kananmunalla.
6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes taikina on kauniin kullanruskea. Viimeistele 3/4 desilitralla saksanpähkinärouheetta ja muutamalla oksalla rosmariinia.
Vinkki: Oikaise ja käytä pohjaksi pakastepiirakkataikinaa tai ruisperunataikinaa. Voit käyttää täytteeseen esikypsennettyjä punajuuria.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 26/19.
Katso myös: Suolainen piirakka juhliin x 10
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juuresgalette