juuri Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Juuri

Haluatko oppia leipomaan juureen valmistettua leipää kuin ammattilainen? Tällä ohjeella ja vinkeillä onnistut!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
0 annosta

Ainekset

  • 280 g luomutäysjyväruisjauhoja
  • 400 g vettä

Valmistusohje

Valmistusaika 5 vrk

Valmista juuri kannelliseen astiaan, esimerkiksi hillopurkkiin.

1. päivä: Sekoita 100 g vettä (30–35 asteista) ja 70 g luomutäysjyväruisjauhoja. Sulje kansi ja jätä huoneenlämpöön 24 tunniksi.

2. päivä: Sekoita juureen taas 100 g vettä ja 70 g jauhoja. Jätä 24 tunniksi huoneenlämpöön.

3. päivä: Lisää vesi ja jauhot kuten edellä, jätä 24 tunniksi huoneenlämpöön. Nyt pitäisi tuoksun tuntua jo vahvempana, kun fermentaatioprosessi käynnistyy ja maitohappobakteerit lisääntyvät. Tuoksu muistuttaa viiliä tai muuta hapatettua tuotetta.

4. päivä: Nyt juuressa pitäisi näkyä jo kuplia. Ota juurimassasta 50 g ja siirrä se puhtaaseen purkkiin (heitä loput pois). Ruoki tätä nyt jälleen lisäämällä 100 g vettä ja 70 g jauhoja. Jätä 24 tunniksi huoneenlämpöön.

5. päivä: Juuri on valmis leivottavaksi.

HUOM! Juuri on tehty ruisjauhoihin, koska ruis lähtee fermentoitumaan vehnää nopeammin. Tämä käy silti myös vehnäleivontaan. Voit tehdä tästä vehnäjuuren ottamalla 50 g ruisjuurta ja lisäämällä siihen 100 g vettä ja 100 g puolikarkeita vehnä-jauhoja. Anna tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Jos haluat pitää juuren aktiivisena, jätä sitä purkkiin aina noin 30 g. Ruoki juurta 12 tunnin välein lisäämällä siihen 80 g vettä ja 50 g jauhoja. Juuren voi myös pakastaa, jonka jälkeen se herätellään ruokkimalla sitä parin päivän ajan.

Resepti on julkaistu Kotiliedessä 24/17.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Juuri

Sinun täytyy kommentoidaksesi.