Jyväiset olutsämpylät
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 18 annosta
Ainekset
- 5 dl olutta, esimerkiksi tummaa lageria
- 50 g hiivaa
- 1.5 rkl maustesiemeniä, kuten fenkolia, anista ja kuminaa
- 1 rkl suolaa
- 1 dl siirappia
- 1 dl kaljanmaltaita
- 3 dl neljän viljan hiutaleita
- noin 10 dl vehnäjauhoja
- 50 g voita tai margariinia
Rouheseos
- 2 rkl tattarirouhetta
- 2 rkl vehnärouhetta
- 2 rkl seesaminsiemeniä
Valmistusohje
Jyväiset olutsämpylät maistuvat raavaammallekin miehelle. Taikinaan tulee sekä olutta että kaljanmaltaita ja makeutta tuo siirappi. Oman säväyksensä sämpylöihin tuovat maustesiemenet.
1. Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää nesteeseen huhmareessa hienonnetut kokonaiset mausteet sekä suola, siirappi, kaljanmaltaat ja hiutaleet. Vatkaa huolellisesti sekaisin. Anna taikinan seistä 15 minuuttia.
2. Alusta taikinaan vehnäjauhot ja pehmeä rasva. Anna taikinan kohota tunti lämpimässä paikassa.
3. Painele taikina jauhotetulla leivinpöydällä kiinteäksi. Pyöritä pötköksi ja leikkaa tasakokoisiksi paloiksi. Pyörittele palat sämpylöiksi. Kasta sämpylät rouheseokseen ja aseta sämpylät lähekkäin toisiaan uunipellille.
4. Anna sämpylöiden kohota 15 minuuttia peitettynä. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa 18-20 minuuttia.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Jyväiset olutsämpylät