Reseptit
yli 60 min
Kiitos

Kaalipiirakka

Välillä on hyvä vaipua nostalgiaan ja palata tuttuihin makuihin, kuten aina ihanaan kaalipiirakkaan. Piirakkavuokaan leivottu kaalipiirakka kätkee sisäänsä mehevän, voissa makeaksi haudutetun kaalitäytteen. Perinteinen kaalipiirakka valmistuu ilman kikkailuja tai eksoottisia raaka-aineita ja maistuu juuri siksi vastustamattoman hyvältä.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Taikina:

4.5 dl maitoa
25 g hiivaa
7 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
0.5 tl suolaa
0.5 dl sulatettua voita tai margariinia

täyte:

1 kg kaalia
4 rkl voita tai margariinia
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Valmistusohje

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suurin osa vehnäjauhoista ja anna taikinan nousta.

2. Leikkaa kaali hienoksi silpuksi. Sulata padassa puolet rasvasta, lisää kaalisilppu ja mausta suolalla ja sokerilla ja ripottele loput rasvasta nokareina päälle. Kaali saa hautua kannen alla pehmeäksi muttei ruskistua. Kaalista erkanee sen verran itsestään nestettä, että kaali pysyy mehevänä eikä pala pohjaan, ellei pata ole liian kuumalla levyllä. Anna kaalin jäähtyä.

3. Lisää taikinaan suurin osa kevyesti vatkatuista munista, säästä loput piirakan voitelua varten. Lisää suola, rasva, loput jauhoista ja annan taikinan vielä nousta.

4. Voitele uunivuoka (24 x 35 cm) ja peitä sen pohja ja sisäreunat taikinalla. Levitä kaali taikinapohjalle. Kauli loput taikinasta piirakan kanneksi. Jos pehmeää taikinaa on vaikea kaulia, lisää siihen vielä jauhoja. Sulje piirakka ja voitele kananmunalla.

5. Paista kaalipiirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Tarjoa kaalipiirakka lämpimänä.

  • Ohje: Anna Olsoni-Quist, v.1925.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kaalipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X