Kalakukko
Ruiskuoreen leivottu kalakukko on savolainen perinneruoka, joka otettiin evääksi pellolle, metsätöihin tai matkaan lähtiessä. Pohjois-Savossa täytteenä käytettiin yleensä ahventa, Etelä-Savossa muikkua. Nykyään tehdään myös kirjolohikukkoja sekä karjalaisvaikutteisia lanttu- ja kasviskukkoja. Eeva-Liisa Ikäheimo on valmistanut kalakukkoja nuoresta tytöstä saakka. Kukon ohje ja kädentaito periytyvät Savossa sukupolvelta toiselle. Katso tästä Eeva-Liisan Kotiliedelle antama ohje.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Ainekset
Kalakukon ruiskuori:
- 7 dl vettä
- 1 rkl suolaa
- noin 5½ dl hiivaleipäjauhoja
- 800-900 g (noin 14 dl) ruisjauhoja
- 50 g voisulaa tai rypsiöljyä
Kalakukon täyte:
- 1 kg kalaa
- 500 g sianlihaa
- 1 ½ rkl suolaa
Voiteluun:
- voisulaa
Valmistusohje
Kalakukko valmistuu helposti näin:
- Sekoita taikina-ainekset.
- Leivinpöydälle taputellun kuoritaikinalevyn pohjalle ripotellaan riisi- tai ohraryynejä. Päälle asetellaan suolalla maustettua sianlihaa ja pikkuahvenia.
- Kukon päät venytetään ”ketunkorville” ennen ummistamista. Ummistaminen ja saumattomaksi liimaaminen on tarkkuutta ja taitoa vaativaa puuhaa.
- Valmis kukko taputellaan muotoon ennen uuniin panoa. Kukkoa paistetaan puoli tuntia 250 asteessa, sitten toiset puoli tuntia 200 asteessa.
- Jos kukko repeilee, sitä voidaan paikata kuoritaikinalla.
- Kalakukko voidellaan voilla ja kääräistään folioon. Foliossa kalakukko saa muhia miedossa lämmössä täyteen makuunsa vähintään viisi, jopa seitsemän tuntia.
Vinkki: Kalakukon naatintaohje: Huokase syvvään ja raahotu, ota haarukka kättees, kato kuko sissää ja tonkase.
Lue myös: Ethän vain heittänyt puuron jämiä pois? Nämä 3 perinneruokaa valmistuvat puurosta
Lue myös Anna.fi: Näin tehdään perinteinen lanttukukko
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kalakukko
Hyvä ohje. Mutta paisto aika on 5 tuntia. Ensin uuniin 200 astetta 30min ja sitten 4tuntia 30 min. 125 astetta
Ei savolaisessa kalakukossa käytetty ohra-eikä riisiryynejä ,vaan ruisjauhoja joka kerroksen väliin, ja paistan ensin ilman foliota 30 min ja sen jälkeen kukon koosta riippuen ensin voilla voideltuna ja folioon käärittynä 3-5 h ja taas voitelen ja käärin vällyihin hautumaan 3-5 tunniksi,nytkin on kukko uunissa, mummini ohjeen mukaisesti, vaikka hänellä ei foliota ollutkaan,syntynyt 1800 luvulla.
Kukko repeää reunastaan. Mikä avuksi,