Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kallun ravut

Ravut kuuluvat Kalevi Tuomisen kesään. ""Ravut keitän mahdollisimman pian pyynnin jälkeen. Keitinveden suolan määrän tarkistan aina maistamalla ennen rapujen lisäämistä. Aloitan ravuilla herkuttelun siten, että irrotan ravusta ensin sakset ja pään. Imen mehut kropasta ja syön rasvat kropasta ja panssarista. Lihat kerään saksista ja pyrstöstä lautaselle ja säästän paahtoleivän päälle. Leivän paahdan vasta kun sopiva määrä päällystä on valmiina. Voitelen kuuman paahtoleivän voilla ja levitän leivälle runsaasti hienonnettua tilliä ja sitten kokoan kuuman, rapean leivän päälle herkulliset saksi- ja pyrstöpalat."

Ainekset

Keitetyt ravut:

  • 8 l vettä
  • reilu 1 dl karkeaa merisuolaa
  • 5-6 sokeripalaa
  • runsaasti kruunutilliä (7-8 kukkatilliä)
  • tilliä
  • 40-45 rapua

Valmistusohje

  1. Huuhtele ravut huolellisesti kylmällä vedellä ja tarkista, että kaikki elävät.
  2. Lisää veteen merisuola ja sokeripalat. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kunnolla kiehuvaan veteen ravut ja paina ne tillinvarsilla veteen. Keitinveden on ehdottomasti peitettävä ravut. Siitä hetkestä, kun vesi uudelleen kiehuu voimakkaasti, lasketaan keittoajaksi 8, korkeintaan 9 minuuttia. Ei missään tapauksessa kauempaa, sillä jos ravut ylikeitetään, ne sitkistyvät.
  3. Ota kattila liedeltä. Jos siirrät ravut liemineen toiseen, kylmään astiaan, niin ne jäähtyvät nopeammin. Poista tillit ja lisää samalla uutta, tuoretta kruunutilliä ja tilliä. Anna rapujen jäähtyä keitinliemessään. Aamulla keitetyt ravut saavat jäähtyä liemessään myöhään iltapäivään.
  4. Nosta tuntia paria ennen tarjoamista ravut liemestä talouspaperille valumaan. Asettele ravut kauniisti tarjoiluvadille ja siirrä jääkaappiin. Koristele tillinkruunuilla ja tuo viileinä pöytään.

Lue myös: Katso parhaat vinkit rapujuhliin


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kallun ravut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.