
Kanakastike
Kanakastike on klassikko 1930-luvulta. Sen juju piilee kananmunan keltuaisilla suurustetussa kermaisessa kastikkeessa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
Kanakastike
- 1 kana tai broileri
- vettä niin paljon, että kana peittyy
- 2 laakerinlehteä
- 4 valkopippuria
- 2 rkl suolaa
Suurustaminen
- 2 dl vispikermaa
- 8 kananmunan keltuaista
Valmistusohje
Kanakastike valmistuu helposti näin:
1. Laita kokonainen kana tai broileri isoon pataan tai kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että lintu peittyy kokonaan veden alle. Lisää mukaan mausteet eli kaksi laakerinlehteä, neljä valkopippuria ja kaksi ruokalusikallista suolaa. Keitä pienellä lämmöllä noin 1–1 1⁄2 tuntia kunnes broileri on täysin kypsä ja liha irtoaa luista.
2. Siivilöi keittoliemi talteen kattilaan. Riivi liha luista. Ota liha erilliseen astiaan ja laita luut takaisin kattilaan keittoliemen kanssa. Lisää mukaan vettä noin 11⁄2 litraa. Keitä luita kunnes lientä on noin litra jäljellä. Siivilöi liemi vielä kerran luista. Keitä lientä pienellä lämmöllä suurustuksen ajan. Lisää tarvittaessa suolaa.
3. Ota kaksi desilitraa vispikermaa. Sekoita kerman joukkoon kahdeksan kananmunan keltuaista. Lisää muna-kermaseokseen desin verran kuumaa keitinlientä lusikallinen kerrallaan koko ajan käsivispilällä sekoittaen. Tämä tasaa suuruksen lämpötilaa ja estää kastikkeen juoksettumista.
4. Kaada suurus ohuena nauhana pienellä kiehuvan liemen joukkoon samalla sekoittaen. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Tähän menee 10–15 minuuttia. Älä kuumenna liikaa, kastike juoksettuu helposti. Lisää joukkoon lopuksi riivityt broilerinlihat. Tarjoile kanakastike mustaherukkahyytelön ja keitetyn ohran kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 20/2022.
Lue myös Anna.fi: 6 x nopea arkiruoka broilerista – pyöräytä broilerista herkullinen kastike, salaatti, keitto tai pasta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kanakastike