Karjalaiset perunapiirakat eli potaattikakkarat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Kasvis
Ainekset
Perunasose
- 1 kg jauhoisia perunoita
- vettä
- 3 dl maitoa
- suolaa
- 2 rkl voita
Voiteluun
- 1 kananmuna
Kuoritaikina
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 4 dl ruisjauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- (tilkka öljyä)
Voiteluun
- 1 muna
- 1 dl maitoa tai vettä
- 50 g voita
Valmistusohje
Karjalaiset perunapiirakat eli potaattikakkarat ovat suurehkoja pyöreitä piiraita, joissa on ruiskuori ja perunasosetäyte.
1. Kuori perunat ja pane ne kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Kaada vesi perunoista ja kuumenna maito. Survo perunat soseeksi, lisää maito, voi ja suolaa. Anna jäähtyä.
2. Tee kuoritaikina. sekoita suola ja jauhot veteen. Öljytilkka helpottaa leipoutuvuutta. Valmista ja ajele kuoret, kuten Eilan karja-lanpiirakkaohjeessa neuvotaan. Perunapiirakat saavat olla riisipiirakoita suurempia ja ne rypytetään pyöreiksi.
3. Levitä perunasose kuorille ja rypytä pyöreiksi karjalanpiirakoiksi. Voitele perunasoseen pinta munalla ja paista 280-asteisessa uunissa kunnes perunasose saa väriä, noin 15 minuuttia.
4. Kuumenna maito tai vesi ja lisää joukkoon voita. Voitele perunapiirakat ja anna hautua liinan alla, kunnes kuori pehmenee.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Karjalaiset perunapiirakat eli potaattikakkarat
Äiti kyllä laittoi perunamuusin sekaan piimää.
Mitä järkeä lämmittää maito ja sitten jäähdyttää heti koko setti? Aika harva sen lämmittää edes heti lämpimänä syötävään muusiin. Ihan kylmänä sekotin maidon perunoihin. Maito kuitenkin on pastöroitu jo (liki aina) niin ei voi edes säilyvyydellä perustella.
Jos maitoa ei lämmitä ensin, se kuohuu helpommin uunissa. Kuumaa muussia on taas hankala käsitellä kun ummistaa piirakoita.
Muusiin laitetaan kananmuna joukkoon. Pinta koristellaan haarukalla. Paiston jälkeen voitelu voisulalla.