Karjalan kannaksen imelälimppu
Lukijamme Aino Makkonen Pyhäsalmelta on lähettänyt Karjalan Kannakselta peräisin olevan imelälimpun ohjeen, jonka mukaan on mielenkiintoista kokeilla leivän leipomista vanhaan tapaan. Miellyttävä happamen ja imelän maun yhdistelmä on tämän ohjeen mukaan leivotussa imelälimpussa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 18 annosta
- Kasvis
Ainekset
Karjalan kannaksen imelälimppu
- 6 dl kuumaa, ei kiehuvaa vettä
- 5 dl ruisjauhoja
- noin 1,5 l vehnäjauhoja (tarpeen mukaan)
- 50 g hiivaa (+ vähän vettä)
- 2 tl kuminoita
- 2 dl rusinoita
- 1.5 dl siirappia
- 1 sitruunan mehu
- 2 tl suolaa
- 1.5 dl voisulaa
voitelemiseen:
- sokerivettä
Valmistusohje
Karjalan kannaksen imelälimppu leivotaan näin:
Karjalan kannaksen imelälimppu leivotaan vanhaan, perinteiseen tapaan. Tällä reseptillä tulee 3 leipää.
- Vatkaa ruisjauhot kuumaan veteen. Anna seoksen imeltyä. Kun seos on jäähtynyt, liuota hiiva vesitilkkaan ja anna seoksen käydä hyvin.
- Purista sitruunasta mehu. Lisää juureen sitruunamehu, siirappi, suola, rusinat ja voisula. Lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Alusta taikina hyvin ja anna nousta liinan alla.
- Kun taikina on noussut hyvin, leivo taikinasta kolme pitkää leipää. Voit leipoa myös pyöreitä limppuja, mutta ne eivät sovi samalle uunipellille kuten pitkät leivät.
- Anna leipien kohota liinan alla. Leikkaa limppujen pintaan kolme poikittaista, vinoa viiltoa terävällä veitsellä. Paista limput hyvässä uuninlämmössä ja voitele sokerivedellä.
Ohje on Karjalan kannakselta, Kotilieden lukijalta pyhäsalmelaiselta Aino Makkoselta.
Katso myös: Juureslimppu
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Nauvon limppu
Kommentoi
Kommentoi juttua: Karjalan kannaksen imelälimppu