Karjalanpiirakat peruna- ja porkkanatäytteellä
Karjalaisten piirakoiden teko vaatii kädentaitoa ja hieman vaivannäköä, mutta lämmin lopputulos on vaivan väärti.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 24 annosta
- Kasvis
Ainekset
Karjalanpiirakkataikina:
- 5 dl ruisjauhoja
- 2 dl vettä
- 1.5 tl suolaa
perunatäyte:
- 1.5 kg perunoita
- 3 dl maitoa
- 1-1,5 tl suolaa
- 1 muna
porkkanatäyte:
- 3 isoa perunaa
- 8 porkkanaa
- 1 tl suolaa
- 1 muna
Valmistusohje
- Kuori ja keitä perunat ja porkkanat kypsiksi. Ota muutama peruna erilleen porkkanatäytettä varten. Soseuta perunat esimerkiksi sähkövatkaimella, lisää maito, suola ja lopuksi kananmuna. Soseuta porkkanatäytettä varten perunat ja porkkanat ja lisää suolaa ja muna. Älä lisää maitoa porkkanatäytteeseen, muuten täytteestä tulee löysää.
- Valmista piirakankuori. Sekoita suola ja kylmä vesi ruisjauhoihin ja muotoile taikinasta tanko. Jaa tanko 20-25 yhtä suureen osaan ja litistä ne pyöreiksi kakkaroiksi. Peitä kakkarat muovikelmulla tai kumollaan olevalla kulholla kuivumisen estämiseksi.
- Ajele kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi, läpimitaltaan noin 15 cm. Aseta kuoret päällekkäin, ripottele väliin vähän jauhoja ja peitä kelmulla.
- Levitä valmiille kuorille ruokalusikallinen täytettä. Perunatäytteestä riittää noin 15 piirakkaan ja porkkanatäytteestä noin 10 piirakkaan, kun täytettä lisätään piirakoihin reilusti. Käännä kuoren reuna osittain täytteen päälle ja rypytä reunat etusormilla painellen.
- Paista piirakoita 275-300 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele valmiit piirakat voisulalla. Maistuvat parhailta uunituoreina.
Katso myös: Perinteiset karjalanpiirakat ja muut ihanat piirakat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Karjalanpiirakat peruna- ja porkkanatäytteellä