Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kastanja-suklaamousse

Kastanja-suklaamousse on juhlava tarjottava aterian päätteeksi. Sokeroidut rosmariininoksat tuovat viime silauksen. Kastanjatahnaa myydään hyvin varustetuissa marketeissa pienessä tuubissa, josta tahnaa on helppo pursottaa jälkiruokiin.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Kastanja-suklaamousse

  • 4 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset erotellaan)
  • ½ dl sokeria
  • 175 g taloussuklaata
  • 100 g voita
  • ½ dl kastanjatahnaa
  • ¼ tl suolaa

Sokeroidut rosmariininoksat

  • 8 oksaa tuoretta rosmariinia
  • vettä
  • sokeria

Valmistusohje

Kastanja-suklaamousse valmistuu helposti näin:

  1. Ota neljä kananmunaa. Erottele keltuaiset valkuaisista. Jätä valkuaiset odottamaan isoon sekoituskulhoon ja keltuaiset pienempään, kuumuutta kestävään astiaan. Lisää keltuaisten joukkoon puoli desilitraa sokeria.
  2. Tee vesihaude laittamalla ison kattilan pohjalle vettä ja keitä se kuumaksi. Vesi ei saa kiehua voimakkaasti, pidä liesi pienellä lämmöllä.
  3. Aseta keltuais-sokerikulho vesihauteen päälle. Vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella 5–6 minuuttia, kunnes seos tuntuu kuumalta sormella kokeiltaessa, seos on vaahtoutunut ja sokerikiteet eivät tunnu sormien välissä.
  4. Nosta kulho kylmään vesihauteeseen esimerkiksi keittiöaltaaseen, missä on jääkylmää vettä. Jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyt.
  5. Sulata 175 grammaa taloussuklaata ja sata grammaa voita pikkuhiljaa mikrossa. Sekoita, kunnes seos on tasainen ja kiiltävä. Sekoita joukkoon puoli desilitraa kastanjatahnaa, kun suklaa on vähän jäähtynyt.
  6. Lisää haalea suklaaseos jäähtyneen keltuaisvaahdon joukkoon pikkuhiljaa, koko ajan vatkaten.
  7. Vatkaa toisessa kulhossa olevat valkuaiset ja neljäsosa teelusikallinen suolaa vaahdoksi, kunnes vaahto muodostaa pehmeitä huippuja ja pysyy kulhossa ylösalaisin käännettäessä. Muista käyttää puhdasta pallovatkainta valkuaisvaahdon vatkaukseen. Valkuainen ei vaahtoudu, jos vatkain tai kulho on rasvainen tai likainen. Pallovatkain on paras valkuaisvaahdon valmistukseen, sillä saat tarpeeksi ilmaan vaahdon joukkoon.
  8. Sekoita puolet valkuaisvaahdosta suklaa-keltuaisvaahtoon nuolijalla, kunnes valkuaiset ovat täysin sekoittuneet. Sekoita sitten loput valkuaiset nostellen ja ilmavasti, mutta kuitenkin niin, että valkuaisvaahtopaakkuja ei enää näy.
  9. Lusikoi massa tarjoiluastioihin ja nosta kastanja-suklaamousse jääkaappiin 5 tunniksi. Ota astiat pari tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja tarjoa sokeroitujen rosmariininoksien kanssa.
  10. Sokeroidut rosmariininoksat: Tee sokeroidut rosmariinit dippaamalla rosmariinin oksat kuumassa vedessä ja painelemalla ne tämän jälkeen sokerissa. Anna kuivua 30 minuuttia.

Vinkki! Tarjoa kastanja-suklaamousse pikkujouluissa puolukka-mocktailin kanssa.

kastanja-suklaamousse

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Kahden aineksen suklaamousse


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kastanja-suklaamousse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.