Reseptit
yli 60 min
25
Kiitos

Kaurasämpylät juureen

Hapanjuurella voi tehdä maukkaita leivonnaisia, joissa ei tarvitse käyttää teollista hiivaa laisinkaan. Nappaa ohje maukkaille vehnäisellä hapanjuurella tehdyille kaurasämpylöille. Kaurasämpylät juureen ovat tehty kaurajauhoista ja vehnäjauhoista. Jauhojen suhdetta on helppo muuttaa halutessaan.

Ainekset

Lisää kauppalistalle
500 g puolikarkeita vehnäjauhoja
250 g kaurajauhoja
500 g vettä
200 g virkeää hapanjuurta
20 g hienoa merisuolaa
Mainos

Valmistusohje

 1. Hapanjuurella leivottaessa, pitää ensin tehdä juuri. Juuren teosta löydät vinkkejä Kotilieden sivuilta tai Hapanjuurileipurit FB-ryhmästä.
 2. Tämä ohje on taikina, josta voi tehdä 2 pientä leipää tai sämpylöitä. Se on varioitu Hapanjuurileipurit-ryhmän perusleipäohjeesta. Tällä ohjeella onnistuu niin leivät kuin sämpylätkin.
 3. Aloita edellisenä päivänä: ota juuri jääkaapista ja ruoki se suhteessa 1:2:2, eli yksi osa juurta, kaksi osaa jauhoa ja kaksi osaa vettä. Jätä huoneenlämpöön. Varmista, että juurta on riittävästi.
 4. Seuraavana aamuna: punnitse ohjeen ainekset ja sekoita kulhossa, kunnes massa on tasainen. Älä vaivaa. Ainekset ovat ohjeellisia, etenkin veden määrä. Ajan kanssa opit tuntemaan taikinan ja jauhot. Erilaiset jauhot imevät vettä eri tavoin, joten voi olla, että joudut lisäämään tai vähentämään nestettä. Sämpylät ovat helpompi tehdä löysästäkin taikinasta, joten anna mennä ja kokeile!
 5. Anna taikinan tekeytyä tunnin ajan kostealla liinalla peitettynä. Tämä osuus on nimeltään autolyysi.
 6. Kasta käsi veteen ja ota taikinan reunasta kiinni irrotellen samalla taikinaa kulhon pohjasta. Venytä taikinan reunaa ylöspäin varoen kuitenkin sen repeytymistä, ja taita venytetty nurkka taikinan yli ja sen päälle. Toista tämä neljällä sivulla, ikäänkuin tekisit pakettia.
 7. Nosta taikina toiseen kulhoon tai kannelliseen muovilaatikkoon ja anna sen levätä peitettynä 40 minuuttia huoneenlämmössä. (Säilytykseen käytetyt muovilaatikot ovat yleensä elintarvikemuovia ja ovat käteviä taikina-astioita.)
 8. Toista venytys ja taittelu. Venytä ja taita taikinaa ylläolevan kuvauksen mukaisesti vähintään kolme kertaa neljän tunnin aikana (ensimmäinen kohotus taitteluineen kestää noin neljä tuntia). Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia taitteluiden välillä.Huom! Taittelut ovat osa ensimmäistä kohotusta, eivät sen päätarkoitus.
 9. Nosta taikina työtasolle, jaa se kahteen osaan ja muotoile leiviksi. Laita leivät karkealla jauholla tai riisijauholla jauhotettuihin ja/tai liinalla vuorattuihin kohotuskoreihin (esim. lävikkö käy tähän tarkoitukseen), peitä kostealla liinalla tai muovilla, jotta kosteus ei karkaa. Kohota jääkaapissa yön yli tai pitempään, tai huoneenlämmössä 4–6 tunnin ajan, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.
 10. Nyt voit paistaa leivät leipinä tai tehdä niistä sämpylöitä.
 11. LEIVÄT:  Kumoa leivät varovaisesti pellille, tee niihin viiltoja ja paista leipiä 240–250 asteessa 20 minuutin ajan. Laske lämpö 220 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. Jos uunisi on ärhäkkä tai siinä on kova ylälämpö, laske aloituslämpötilaa kymmenellä asteella. Anna leipien tasaantua vähintään tunnin ajan, ennen kuin leikkaat leipää.
 12. SÄMPYLÄT: Kumoa leivät työtasolle ja leikkaa taikinasta pieniä sämpylän kokoisia paloja. Nosta palat pellille ja viillä pintaan pieniä viiltoja. Paista 230 asteessa noin 20–25 minuuttia, riippuen vähän sämpylöiden koosta. Sämpylöitä ei tarvitse muotoilla kauniin pyöreiksi, ne ovat hauskoja juuri sellaisina epämääräisinä kasoina, kuin leikkaat ne. Anna sämpylöiden jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kaurasämpylät juureen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X