Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Keitetty kala

Tämä resepti on peräisin näyttelijä Mirkku Salmisen keittiöstä. Keitetty kala on hänen kotonaan Korppoossa lähes jokapäiväistä herkkua.

Ainekset

Keitetty kala

  • suuri hauki tai 4-5 suurta ahventa
  • karkeaa suolaa
  • runsaasti tilliä
  • vettä
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • laakerinlehti
  • muutama kokonainen valko- tai maustepippuri

Valmistusohje

 

  1. Älä suomusta kaloja. Perkaa ja huuhdo kalat ja pane ne karkeaan suolaan. Suolaa saa olla reilusti pari kourallista eli sen verran, että kalat peittyvät. Anna maustua viileässä noin puoli vuorokautta.
  2. Huuhdo kalat ja pyyhi kuivaksi talouspaperilla.
  3. Levitä kattilaan reilusti tilliä, syksyllä hienon maun antaa kruunutilli. Lisää vettä, kuorittu sipuli ja porkkanat kokonaisina, laakerinlehti ja muutama kokonainen pippuri.
  4. Kuumenna vettä. Lisää kalat. Ahvenet voi lisätä kiehuvaan veteen, suuret kalat aiemmin kylmempään veteen. Kalan liha kypsyy jo 66-70 asteessa, joten kalaa ei oikeastaan keitetä, vaan se saa kypsyä hiljalleen hautuen lähellä veden kiehumapistettä noin 20 minuuttia kalan koosta ja paksuudesta riippuen. Pienet kalat kypsyvät nopeammin ja iso kala vaatii pidemmän kypsymisajan. Kala on kypsää, kun selkäevä irtoaa.
  5. Nosta kalat tarjoiluvadille ja poista nahka. Tarjoa kalat keitettyjen perunoiden sekä tillillä ja keitetyillä, hienonnetuilla kananmunilla ja voilla vahvistetun kalaliemen kanssa. Juhlahetkinä vähärasvaisen kalan kanssa maistuu hollanninkastike.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keitetty kala

Sinun täytyy kommentoidaksesi.