Keliaakikon piparkakut
Gluteenittomat piparkakut sopivat keliaakikolle. Tässä ohjeessa keliaakikon piparkakut on leivottu numeroiden muotoon tikkareiksi. Tikkarit syntyvät muoteilla painetuista piparkakuista. Jätä taikina hieman paksummaksi. Piparkakuista voi tehdä myös joulukalenterin.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 70 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
Gluteenittomat, keliaakikon piparkakut:
- 2 dl sokeria
- 1.5 dl tummaa siirappia
- 1.5 dl maitoa
- 1 rkl soodaa
- 100 g voita tai margariinia
- 1 tl jauhettua kanelia, neilikkaa ja inkivääriä
- 0.5 tl kardemummaa
- noin 10 dl gluteenitonta jauhoseosta
Valmistusohje
1. Kiehauta sokeri, siirappi ja maito kattilassa. Nosta se liedeltä, lisää sooda, rasva ja mausteet. Sekoita jauhot jäähtyneeseen seokseen. Taikina saa jäädä pehmeäksi, koska se kovettuu jääkaapissa hieman. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä vähintään muutama tunti tai seuraavaan päivään.
2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kauli taikina gluteenittomien jauhojen avulla ohueksi, ja ota levystä muotilla piparkakkuja tai painele pieni määrä taikinaa silikonimuottiin. Lado piparit leivinpaperille peitetyllä pellille ja paista 6–7 minuuttia, muotissa muutama minuutti vähemmän. Anna jäähtyä ennen kuin irrotat piparit.
Pipareista joulukalenteriksi Piparkakkutaikinasta voit leipoa Lékuén 3D-numerotikkarimuotilla esimerkiksi piparinmakuisen joulukalenterin. Pakkaus sisältää muotin muovitikkuineen. Paistamisen jälkeen taikinaan tarttuvat helpommin puiset tikut, kokeile cocktailtikkuja. Muottiin menee hyvin vähän taikinaa, koska se turpoaa uunissa kaksinkertaiseksi.
Katso myös: Gluteeniton piparitaikina tattarijauhoista maistuu keliaakikolle – ja kaikille muillekin
Kommentoi
Kommentoi juttua: Keliaakikon piparkakut