Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pumpernikkelit keskiajan tapaan

Voimakkaan mausteiset keskiajan pumpernikkelit levittävät joulun tuoksuja vuosisatojen takaa. Suomen Keskiaikaseura ry:ltä saatuun alkuperäiseen Aino-pumpernikkeliohjeeseen kuuluu huomattavasti runsaammin kaikkia mausteita ja erityisesti mustapippuria.

Ainekset

Keskiajan pumpernikkelit:

  • 2.3 dl tummaa sokeria
  • 1.5 dl hunajaa
  • 0.3 dl siirappia
  • 1.5 dl maitoa
  • 75 g voita
  • 1.5 tl soodaa
  • 500-600 g vehnäjauhoja
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl neilikkaa
  • 2 tl muskottia
  • 3 tl kanelia
  • 1 tl korianteria
  • mustapippuria

Valmistusohje

  1. Sekoita kaikki aineet keskenään. Lisää ensin jauhoja pienempi määrä, ja vasta tarvittaessa enemmän. Kauli taikina ja leivo piparkakuiksi.
  2. Paista 200 asteessa kypsiksi, noin 5-10 minuuttia.
Suomalaisen joulupöydän antimiin kietoutuu mielenkiintoisella tavalla vuosisatainen historia. Voimakkaan mausteiset keskiajan pumpernikkelit levittävät joulun tuoksuja vuosisatojen takaa. Kuva: Norman Ojanen

Katso myös: Parhaat pikkuleivät kautta aikojen


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pumpernikkelit keskiajan tapaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.