
Kettukarkkikakku – juustokakku, johon jää koukkuun
Kettukarkkikakku on juustokakkujen uusin hitti. Nostalginen kettukarkki taipuu hyvin juustokakun kuorrutteeseen. Mehevä gluteeniton pohja, juustoinen täyte ja kettukarkeista tehty kiille ovat näyttävä yhdistelmä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
Pohja
- 150 g mantelimassaa
- 75 g voita
- 2 kananmunaa
- 3 rkl maissitärkkelystä
- ½ tl vaniljajauhetta tai vaniljatahnaa
Täyte
- 4 liivatelehteä
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- ½ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl limettimehua liivatteen sulattamiseen
Kiille
- 1 ps (220 g) Pihlaja-karkkeja ns. kettukarkkeja
- ¾ dl vettä
- pari tippaa punaista elintarvikeväriä
Koristeluun
- 1 ps (220 g) Pihlaja-karkkeja ns. kettukarkkeja
- syötäviä kukkia
- (pihlajanmarjoja)
Valmistusohje
Kettukarkkikakku, gluteeniton juustokakku valmistuu näin:
- Tee ensin gluteeniton juustokakkupohja. Vatkaa huoneenlämpöinen mantelimassa ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Siivilöi joukkoon tärkkelys, lisää vaniljajauhe tai vaniljatahna. Vatkaa tasaiseksi.
- Pingota irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle leivinpaperia. Kaada gluteeniton juustokakun taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.
- Vatkaa täytteen ainekset yhteen.
- Purista limetinmehu kulhoon tai kattilaan. Kuumenna ja sulata puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen. Anna jäähtyä hieman ja lisää liivate ohuena nauhana vaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.
- Leikkaa leivinpaperista vuoan reunoille sopivat kaistaleet ja aseta ne pystyyn. Kaada massa pohjan päälle, kopauta kerran ja tasoita pinta. Peitä kelmulla ja laita kylmään hyytymään noin 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.
- Paloittele kettukarkit pieniksi kuutioiksi ja laita ne kattilaan veden kanssa. Sulata miedolla lämmöllä, kunnes karkit ovat sulaneet. Älä keitä pitkään, koska kiilteestä tulee silloin liian tiivistä jähmetyttyään. Värjää seosta punaisemmaksi elintarvikevärillä. Kaada seos tasaisesti kakun pinnalle. Tämän jälkeen kettukarkkikakku saa jähmettyä. Kiille jähmettyy nopeasti. Avaa vuoka ja poista leivinpaperit. Kettukarkki sopii kakun viimeistelyyn. Koristele pinta kettukarkeilla ja syötävillä kukilla.
- Jos haluat käyttää pihlajanmarjoja koristelussa, putsaa 2 dl marjoja. Huuhtele ne hyvin. Keitä 2 dl vettä ja 1 1/2 dl sokeria sekä 2 rkl appelsiininkukkavettä kiehuvaksi. Lisää puhtaat marjat ja keitä 30 sekunttia. Nosta kattila levyltä ja jätä marjat liemeen yön yli. Käytä koristeluun.
Katso myös: 15 parasta juustokakku – näillä hurmaat taatusti
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Vadelma-juustokakku ilman liivatetta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kettukarkkikakku – juustokakku, johon jää koukkuun
Mitä on vaniljajauhe/vaniljatahna? Sama kuin vanilja kreemijauhe?!
Hei, anteeksi myöhäinen vastaus. Vaniljatahnahnssa on vaniljan siemeniä. 1tl vaniljatahnaa vastaa yhtä vaniljatankoa tai 2tl vaniljasokeria. Vaniljajauhe ei sisällä sokeria ja se on vaniljasokeria hieman aromikkaampaa. Terveisin, Leena Kotiliedestä.
Aika miedon makuinen. Ei niin erikoisen hyvä, mitä kuvittelin.
Kiillettä tuli aivan liian vähän. Tuplamäärä olisi saanut olla.