Kimchi
Kimchi on Korean tulinen ja hapan ruokalahja maailmalle. Perinteisesti kimchi valmistetaan kiinankaalista hapattamalla, mutta erilaisia muunnelmia löytyy parisataa. Korealaisen chilijauheen sijaan kimchiin käy myös tavallinen chilipippurijauhe.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Gluteeniton
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
Ainekset
Kimchi:
- 800 g kiinankaalia
- 5 kevätsipulinvartta
- 2 rkl karkeaa merisuolaa
- 2 rkl sokeria
Chiliseos:
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 3 valkosipulinkynttä
- 3 ½ dl vettä
- 1 rkl fariinisokeria
- 4 rkl korealaista chilijauhetta (gochugaru) tai 1 rkl tavallista chilipippurijauhetta
- 2 rkl kalakastiketta
Valmistusohje
Kimchi valmistuu näin:
1. Halkaise kiinankaali ja poista kova kanta. Huuhtele ja ravistele kuivaksi. Leikkaa puolikkaat poikittain ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi.
2. Nosta kasvikset tukevaan pakastepussiin kerroksittain suolan ja sokerin kanssa. Puristele pussia, jotta mausteet sekoittuvat tasaisesti ja irrottavat nestettä. Sulje pussi huolella ja anna maustua viileässä noin 6 tuntia. Puristele muutaman kerran maustumisen aikana.
3. Kaada kasvikset lävikköön ja anna valua huolella. Älä huuhtele. Nosta chiliseoksen ainekset monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi. Poista leikkuuterä ja nosta kasvikset kulhoon. Sekoita ainekset huolella kauhalla sekaisin.
4. Nostele kaaliseosta puhtaisiin lasipurkkeihin ja jaa päälle maustekastike. Lisää tarvittaessa vettä niin, että kaaliseos peittyy. Sulje purkit ja nosta viileään. Kimchi on valmista muutaman vuorokauden päästä. Parhaimmillaan se on viikon kuluttua. Kimchi maistuu hyvin erilaisten grilliruokien lisukkeena.
Kokeile myös muita korealaisia reseptejä: Korealainen kevätrulla Korealainen lihakeitto Korealaiset salaattikääröt Ruoka.fi: Korealainen karamellipossu
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kimchi