Reseptit

Kinkku taikinakuoressa

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

  • noin 8 kg tuoresuolattua viljaporsaan juhlakinkkua potkalla

Taikinakuori

  • 1 l vettä
  • noin 1 kg Myllärin ruisleipäainesjauhoseosta(tai 700 g ruisjauhoja ja 300 g vehnäjauhoja)

Kuorrutus

  • 2 dl sinappia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl hapankorppujauhoja

Valmistusohje

Kinkku taikinakuoressa

1. Ota kinkku huoneenlämpöön 3-4 tuntia ennen paistamista. Huuhdo ja kuivaa kinkku. Älä poista verkkoa ja rasvakerrosta. Nosta kinkku uuniritilälle ja nosta ritilä kinkkuineen uunipannun päälle. Kaada pannulle hieman vettä, ettei kinkusta valuva neste käryä uunissa.

2. Valmista ruistaikina. Sekoita ainekset keskenään napakaksi taikinaksi. Kauli taikina levyksi ruisjauhoilla levitetyn leivinpaperin päällä.

3. Kumoa kaulittu ruistaikinalevy kinkun päälle ja taputtele se tasaisesti peitoksi kinkulle. Taivuta liepeet kinkun alle. Jos taikinakuori repeytyy, ota reunoilta paikkauspaloja ja painele repeämien päälle vedellä kostutetuin käsin.

4. Tee keskelle kinkkua reikä ja työnnä paistomittari paksuimpaan luuttomaan kohtaan. Paista kinkkua 120-asteisessa uunissa 10-12 tuntia, kunnes sisälämpötila on 78-80 astetta.

5. Nosta kinkku uunista ja poista mittari. Anna kinkun jäähtyä ja vetäytyä ainakin tunti. Poista ruiskuori pinnalta, leikkaa verkko auki ja poista se. Poista myös kamara ja paksu rasvakerros.

6. Sekoita fariinisokeri ja sinappi. Sivele kinkun pintaan reilusti sinappia, ripota pinnalle ruiskorppujauhoja ja kuorruta kinkkua 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jos haluat, voi kinkun pintaa valella pannulle kertyneellä liemellä, josta on kylmässä jäähdyttä-misen jälkeen poistettu rasvakerros. Hyytynyt liemi pitää lämmittää ennen kinkun valelua. Ruiskuorta voi pitää kinkun suojana jääkaapissa säilytettäessä.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinkku taikinakuoressa

helepottas

Voiko verkon poistaa ennen ruiskuorta kyseessä luuton juhlakinkku ilman potkaa?

GRH

Ei missään nimessä! Narut ovat kinkun maukkain osa ja ne tulee säilyttää ja nauttia sellaisinaan!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.