Kiuasmakkara
Kiuasmakkara kuuluu perjantain saunailtaan. Se valmistuu kiukaalla saunomisen lomassa ja maistuu itse tehdyn sinapin kera.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Munaton
Ainekset
Kiuasmakkara
- 8 olutnakkia (esim. Wigren tai Wursti)
- 8 pekoniviipaletta
Itse tehty sinappi
- 1 ps (35 g) sinapinsiemeniä
- ½ dl vettä
- 2 dl kermaa
- 1 dl sinappijauhetta
- 1 dl hunajaa
- ¾ rkl perunajauhoja
- 1 dl omenatäysmehua
- 1 tl valkoviinietikkaa
Valmistusohje
Kiuasmakkara valmistuu helposti näin:
1. Valmista ensin sinappi. Keitä yksi pussi eli 35 grammaa sinapinsiemeniä ja puoli desilitraa vettä kattilassa pari minuuttia miedolla lämmöllä. Anna kiehua, kunnes siemenet ovat imeneet kaiken nesteen.
2. Kuumenna kaksi desilitraa kermaa kattilassa. Lisää kattilaan sinapinsiemenet, desilitra sinappijauhetta, desilitra hunajaa ja 3/4 ruokalusikallista perunajauhoja. Sekoita ja lisää desilitra omenamehua ja teelusikallinen valkoviinietikkaa. Sekoita koko ajan, kunnes seos sakenee. Purkita sinappi puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä kylmässä. Sinappi säilyy muutaman viikon.
3. Kääri kahdeksan pekonia kahdeksan olutnakin ympärille. Asettele ne valurautapannulle tai kiukaan yläpuolelle viritettyyn makkaranpaistoon tarkoitettuun astiaan. Paista kypsiksi. Paras tapa tehdä kiuasmakkaroita on asetella makkarat tai nakit reunalliseen kuumuutta kestävälle pannulle.
4. Voit kääriä nakit myös foliosa tehtyyn nyyttiin ja nostaa nyytin kiukaan päälle. Folion tulee olla tarpeeksi paksu ja kestävä, jotta se kestää kuumuutta eikä hajoa paistaessa. Nyytin hajotessa kiukaalle voi valua rasvaa, joka pilaa kiukaan ja aiheuttaa tulipalovaaran.
Vinkki! Tarjoa kiuasmakkara itse tehdyn sinapin ja halutessasi perunamuusin kera.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 19/2022.
Lue myös Anna.fi: Braatvurstihodari ja pekoni-omenahilloketta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kiuasmakkara