Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kiuasmakkara

Kiuasmakkara kuuluu perjantain saunailtaan. Se valmistuu kiukaalla saunomisen lomassa ja maistuu itse tehdyn sinapin kera.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Kiuasmakkara

  • 8 olutnakkia (esim. Wigren tai Wursti)
  • 8 pekoniviipaletta

Itse tehty sinappi

  • 1 ps (35 g) sinapinsiemeniä
  • ½ dl vettä
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1 dl hunajaa
  • ¾ rkl perunajauhoja
  • 1 dl omenatäysmehua
  • 1 tl valkoviinietikkaa

Valmistusohje

Kiuasmakkara valmistuu helposti näin:

1. Valmista ensin sinappi. Keitä yksi pussi eli 35 grammaa sinapinsiemeniä ja puoli desilitraa vettä kattilassa pari minuuttia miedolla lämmöllä. Anna kiehua, kunnes sie­menet ovat imeneet kaiken nesteen.

2. Kuumenna kaksi desilitraa kermaa kattilassa. Lisää kattilaan sinapinsiemenet, desilitra si­nappijauhetta, desilitra hunajaa ja 3/4 ruokalusikallista perunajauhoja. Sekoita ja lisää desilitra omenamehua ja teelusikallinen valkoviinietik­kaa. Sekoita koko ajan, kunnes seos sakenee. Purkita sinappi puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä kylmässä. Sinappi säilyy muutaman viikon.

3. Kääri kahdeksan pekonia kahdeksan olutnakin ympäril­le. Asettele ne valurautapannulle tai kiukaan yläpuolelle viritettyyn makkaranpaistoon tarkoitettuun asti­aan. Paista kypsiksi. Paras tapa tehdä kiuasmakkaroita on asetella makka­rat tai nakit reunalliseen kuumuutta kestävälle pannulle.

4. Voit kääriä nakit myös folios­a tehtyyn nyyttiin ja nostaa nyytin kiukaan päälle. Folion tulee olla tar­peeksi paksu ja kestävä, jotta se kes­tää kuumuutta eikä hajoa paistaessa. Nyytin hajotessa kiukaalle voi valua rasvaa, joka pilaa kiukaan ja aiheut­taa tulipalovaaran.

kiuasmakkara

Vinkki! Tarjoa kiuasmakkara itse tehdyn sinapin ja halutessasi perunamuusin kera.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 19/2022.

Lue myös Anna.fi: Braatvurstihodari ja pekoni-omenahilloketta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiuasmakkara

Sinun täytyy kommentoidaksesi.