Reseptit
yli 60 min
10

Kotijuusto

Ainekset

Lisää kauppalistalle
2 l kevytmaitoa
1 l täysmaitoa
1 l piimää
2 kpl kananmunaa
1 dl ruohosipulisilppua
1 tl suolaa

Valmistusohje

 

  1. Anna piimän lämmetä huoneen lämmössä muutaman tunnin.
  2. Kuumenna suuressa kattilassa maito lähes kiehuvaksi, noin 85-90-asteiseksi. Käytä apuna lämpömittaria.
  3. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää sekaan piimä.
  4. Nosta kuuma maito pois liedeltä ja kaada piimäseos maidon sekaan. Maito juoksettuu, jolloin juustomassa ja hera alkavat erottua.
  5. Nosta juustomassaa reikäkauhalla harsokankaalla tai kestävällä talouspaperilla vuorattuunmuottiin. Muottina voi käyttää perinteistä puista juustomuottia, kahvinkeittimen suodatinosaa tai vaikkapa siivilää. Sekoittele joukkoon suolaa ja ruohosipulisilppua.
  6. Anna juuston valua reilun tunnin verran. Kun juusto on mielestäsi sopivan pehmeää, ei täysin kiinteää vaan edelleen levitettävää, kumoa se tarjoilulautaselle ja siirrä peitettynä jääkaappiin.
  7. Levitä viilentynyttä kotijuustoa ruisleivän päälle tai leikkaa siitä paksuja siivuja ja tarjoa kahvipöydässä suolaisena herkkupalana.
  • VINKKI: Samalla ohjeella onnistuu perinteinen, rakenteeltaan hieman kovempi tuorejuusto.Valuta silloin juustoa painon alla viileässä yön yli. Mausteeksi käyvät myös muut tuoreet yrtit, esimerkiksi persilja tai basilika. Valkosipulijuuston saat murskaamalla juustomassan sekaan muutaman valkosipulinkynnen. Valmista kotoinen kotijuusto vaihteeksi italialaisen ricotta-juuston tyyliin. Nopeasti valutettu juusto jää ihanan pehmeäksi ja suorastaan sulaa suuhun.

Avainsanat

Ruokavalio:

Ateriatyypit:

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotijuusto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X