Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kotisämpylät

Kotisämpylät leivotaan kuuluisan ruotsalaisen keittokirjailijan ja ruokatoimittajan, Anna Bergenströmin ohjeella rapeiksi. Näistä sämpylöistä Anna on tehnyt kuuluisan lohiburgerinsa.

Ainekset

Kotisämpylät

  • 25 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria, hunajaa tai vaaleaa leivontasiirappia
  • 6 dl haaleaa vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 2 dl graham- tai sämpyläjauhoja
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • ½-1 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja leipomiseen

Valmistusohje

Kotisämpylät leivotaan näin:

  1. Murenna hiiva kulhoon. Lisää suola, sokeri, hunaja tai leivontasiirappi ja tilkka haaleaa vettä. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää loput vedestä, öljy, ruisjauhot ja graham- tai sämpyläjauhot. Sekoita. Lisää vehnä jauhoja ja vatkaa taikinaa puuhaarukalla. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota 1/2 -1 tuntia huoneenlämmössä.
  2. Sirottele leivinpöydälle jauhoja, kaada taikina pöydälle ja vaivaa taikinaa. Taikina on löysää, joten käytä jauhoja leipomiseen. Jaa taikina neljään osaan ja näistä jokainen 4 osaan. Pyörittele taikinapaloista pyöreähköjä sämpylöitä. Nosta sämpylät leivinpaperille kohoamaan 10-15 minuutiksi.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä leivinliinalla peitettynä, niin leivät pysyvät pehmeinä.
  4. Kotisämpylät sopivat hampurilaisiin, eväs- ja välipalaleiviksi.
136684-lohiburgeri.jpg
Tee kotisämpylöistä burgerit.
maistuu maukkaan kastikkeen, hillosipulien, sipulirenkaiden ja
salaatin kanssa. Kuva: Norman Ojanen

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Leivo itse kuohkeat ja superhelpot sämpylät – listasimme 4 ohjetta, joilla onnistut varmasti


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotisämpylät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.