Kotisämpylät
Kotisämpylät leivotaan kuuluisan ruotsalaisen keittokirjailijan ja ruokatoimittajan, Anna Bergenströmin ohjeella rapeiksi. Näistä sämpylöistä Anna on tehnyt kuuluisan lohiburgerinsa.
- Kasvis
Ainekset
Kotisämpylät
- 25 g hiivaa
- 1-2 tl suolaa
- 1 tl sokeria, hunajaa tai vaaleaa leivontasiirappia
- 6 dl haaleaa vettä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 dl ruisjauhoja
- 2 dl graham- tai sämpyläjauhoja
- 9 dl vehnäjauhoja
- ½-1 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja leipomiseen
Valmistusohje
Kotisämpylät leivotaan näin:
- Murenna hiiva kulhoon. Lisää suola, sokeri, hunaja tai leivontasiirappi ja tilkka haaleaa vettä. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää loput vedestä, öljy, ruisjauhot ja graham- tai sämpyläjauhot. Sekoita. Lisää vehnä jauhoja ja vatkaa taikinaa puuhaarukalla. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota 1/2 -1 tuntia huoneenlämmössä.
- Sirottele leivinpöydälle jauhoja, kaada taikina pöydälle ja vaivaa taikinaa. Taikina on löysää, joten käytä jauhoja leipomiseen. Jaa taikina neljään osaan ja näistä jokainen 4 osaan. Pyörittele taikinapaloista pyöreähköjä sämpylöitä. Nosta sämpylät leivinpaperille kohoamaan 10-15 minuutiksi.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä leivinliinalla peitettynä, niin leivät pysyvät pehmeinä.
- Kotisämpylät sopivat hampurilaisiin, eväs- ja välipalaleiviksi.
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Leivo itse kuohkeat ja superhelpot sämpylät – listasimme 4 ohjetta, joilla onnistut varmasti
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kotisämpylät