Reseptit
yli 60 min
6

Kotitekoinen makkara

Maukas kotitekoinen makkara on gourmetruokaa. Tässä on helppo perusohje, jota voi varioida oman maun mukaan.

Ainekset

Lisää kauppalistalle
1000 g naudanlihaa tai riistaa
korvaa osa lihasta halutessasi sisäelimillä
300 g silavaa, ankanrasvaa tai muuta erittäin rasvaista lihaa
2 tl mustapippuria
1 1/2 rkl suolaa
3 tl chilirouhetta
1 rkl paprikajauhetta
1/2 dl hienonnettuja kuivattuja metsäsieniä
6 valkosipulinkynttä
2 dl punaviiniä tai tummaa olutta
lampaan- tai possunsuolta

Valmistusohje

  1. Pilko lihat ja nosta mausteet esille.
  2. Liota suolia kylmässä vedessä. Pidä suoli koko ajan kosteana, kuivuessaan sitä ei voi enää täyttää.
  3. Jos käytät lihamyllyä, jauha lihapalat kaksi kertaa. Kylmän lihan käsittely on helpompaa kuin lämpimän. Voit pitää lihoja hetken pakasteessa ennen jauhamista. Jauha liha ensin suurempireikäisellä leikkuuterällä ja toisen kerran pienempireikäisellä. Voit pyytää myös lihakauppiasta jauhamaan lihat valmiiksi.
  4. Hienonna mausteet huhmareessa hienoksi. Sekoita kaikki makuaineet jauhetun lihan joukkoon ja sekoita käsin. Tee testipaistos ja maista massaa. Lisää mausteita tarvittaessa. Anna maustetun lihamassan makustua jääkaapissa vuorokauden, jos sinulla on aikaa. Toki voit aloittaa makkaran valmistuksen myös heti.
  5. Pidä suoli kosteana, niin sen pujotus onnistuu paremmin. Pujota suoli suppilon ympärille varovasti. Pujota suolta tarpeeksi pitkälle, niin helpotat valmistusta. Suoli purkautuu suuttimen varrelta sitä mukaa, kun massa täyttää suolen. Työnnä lihamassaa suoleen varovasti. Jos massa tulee liian nopeasti ja tiukasti sisään, suoli hajoaa herkästi paistaessa. Valmista sen pituisia makkaroita kuin haluat. Solmi suolen loppupää kiinni.
  6. Helpoiten makkaran valmistus onnistuu jos tekijöitä on kaksi. Toinen syöttää ja toinen ohjaa makkaramassaa suoleen. Jos suoleen jää epätasaisuuksia tai ilmakuplia, niitä voi puristella varovasti käsin.
  7. Jos teet makkaroita ilman sähkökäyttöistä konetta, tee lyhyitä makkaroita. Kovin pitkien makkaroiden valmistus ei onnistu ilman konetta.
  8. Paista makkarat pannulla tai uunissa 150–180 asteessa kypsäksi noin 10–15 minuuttia. Voit myös esikeittää makkarat ja paistaa niihin värin sen jälkeen. Raa’at makkarat voi myös pakastaa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotitekoinen makkara

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X