Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kristallipullat

Kristallipullat saavat uutta makua piparitäytteestä ja ruskistetusta voista. Piparit voi hyvin korvata muilla rapsakoilla kekseillä. Pinnalla kimaltava sokeri ihastuttaa ja maistuu kivasti kielellä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

Kristallipullat

  • 2 ½ dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl sokeria
  • ½ rkl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 6–7 dl vehnäjauhoja
  • 50 g huoneenlämpöistä voita

Kristallipullat, täyte

  • 25 g voita tai margariinia
  • 50 g piparkakkuja
  • 1 rkl piparkakkumausteseosta

Kristallipullat, koristelu

  • 50 g voita
  • 1 dl erikoishienoa sokeria (Siro)

Valmistusohje

Kristallipullat leivotaan helposti näin:

  1. Lämmitä 2 1/2 desilitraa maitoa kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon puoli pakettia eli 25 grammaa tuorehiivaa. Lisää yksi desilitra sokeria, puoli ruokalusikallista kardemummaa, puoli teelusikallista suolaa, yksi kananmuna ja sen verran vehnäjauhoja, että taikinanalku on vellimäinen. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen, kunnes velli kuplii, eli noin kymmeneksi minuutiksi.
  2. Alusta kuplivaan velliin 50 grammaa pehmeää voita ja vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä.
  3. Kauli taikina levyksi (40 cm x 50 cm). Levitä levylle 25 grammaa pehmeää voita, 50 grammaa murusteltuja piparkakkuja ja yksi ruokalusikallinen piparkakkumaustetta. Käännä levy kaksin kerroin ja leikkaa noin sentin levyisiksi suikaleiksi. Kieputa suikaleita päistä vastakkaisiin suuntiin ja kääri sykeröksi. Jätä päät alapuolelle. Nosta kristallipullat leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa noin tunti.
  4. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, tai kunnes kristallipullat ovat kypsiä. Anna jäähtyä.
  5. Kuumenna 50 grammaa voita kattilassa keskilämmöllä, kunnes se hiukan ruskistuu ja sakka painuu pohjalle. Kaada ruskistettu voi kulhoon niin, että sakka jää kattilaan. Kumoa yksi desilitra erikoishienoa sokeria toiseen kulhoon.
  6. Voitele jäähtyneet kristallipullat ruskistetulla voilla ja kasta pinta sokerissa. Anna kuivahtaa ennen tarjoilua.

Vinkki! Kristallipullien ulkonäkö on vapaa ja sykerön voi muotoilla haluamallaan tavalla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: Kotilieden paras pullataikina ja pulla kuudella eri tavalla

Lue myös Anna.fi: Joulupullan tuoksu luo tunnelman kotiin – ihanimmat pullareseptit joulun odotukseen


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kristallipullat

AnNi73

Miten kristallipullat toimivat pakastettaessa? Sokeroidaanko pinta vasta sulatuksen jälkeen?

Vastaa käyttäjälle AnNi73Peruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.