
Kronitsit
Kronitsi näyttää ja maistuu donitsilta, mutta se yllättää croissantin rapeudella. Krontitsit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina. Pakasta ylijäävät.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Ainekset
- 1 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 2 ½ rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- ¼ tl muskottipähkinää
- 1 kananmuna
- 1 dl maitoa
- 2 ½ rkl sulatettua voita
- noin 7 dl vehnäjauhoja
Väliin
- 12 rkl pehmeää voita
Paistamiseen
- 1 l rypsiöljyä
Päälle
- erikoishienoa sokeria
- kanelia
Valmistusohje
1. Ota taikinan väliin tuleva voi huoneenlämpöön. Laita monitoimikoneeseen, jossa on taikinakoukku, +41-asteinen vesi ja kuivahiiva. Anna koneen käydä 5 minuuttia, jotta hiiva liukenee. Lisää suola, sokerit, muskottipähkinä, muna, maito ja sulatettu voi. Lisää jauhot ja anna koneen käydä pienellä teholla noin 3 minuuttia, kunnes taikinasta tulee pallo ja se irtoaa kulhon reunoilta. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle, vaivaa 2–3 kertaa ja muotoile palloksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi.
2. Ota taikina pois jääkaapista ja kaulitse levyiksi (30×40 cm). Levitä tasaisesti 6 rkl voita levyn keskelle, jätä molemmat reunat voitelematta. Taita toinen kolmannes päälle, levitä sille 6 rkl voita ja taita viimeinen kolmannes voidellun levyn päälle. Paina kevyesti, peitä kelmulla ja laita kylmään 30 minuutiksi. Toista kaulitseminen ja taittelu vielä kaksi kertaa, huolehdi että taikinalevy pysyy tasakokoisena. Anna taikinan levätä peitettynä kylmässä 2 tuntia.
3. Jaa taikina kahteen osaan jauhotetulla työpöydällä. Laita toinen pala jääkaappiin odottamaan. Kaulitse taikina noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla paloja, ja tee keskellä reikä esimerkiksi shottilasilla. Laita rinkulat ja reiät pellille leivinpaperin päälle leivinliinan alle kohoamaan noin tunniksi. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Pidä kansi lähettyvillä ylikuumenemisen takia. Paista kronitsit ja reiät munkkien tapaan muutama kerrallaan noin 1–2 minuuttia per puoli. Nosta valumaan talouspaperin päälle. Kieritä lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.
Lisää reseptejä: Donitsit Mustikkamunkit Ruoka.fi: Kaneli-sokerisarvet
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kronitsit