Reseptit
yli 60 min
Kiitos

Kurkumalla maustettu Marttojen hapankaali

Hapankaalin valmistus sopii aloittelijoillekin. Se onnistuu aina, kunhan huolehdit, että purkit on hyvin steriloitu.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Hapankaali:

2 (luomu)keräkaalia
0,8–1,5 % eli 8–15 g karkeaa jodioimatonta merisuolaa / 1 kg hapatettavaa raaka-ainetta
1 pieni hapan omena
1 pieni porkkana
2 rkl (luomu)kurkumajauhetta
2 probioottikapselin jauhetta tai
1 dl hapatettua Boris-juomaa tai
1 dl hapankaalimehua (auttaa maitohappokäymisen alkuun pääsemisessä)
Mainos

Lisäksi:

1 kpl 2 l:n lasipurkki tiivillä kannella

Valmistusohje

1. Pidä kaaleja huoneenlämmössä kaksi vuorokautta ennen hapattamisen aloittamista. Tämä nopeuttaa aloituslämpötilan saavuttamista. Puhdista kaali. Poista kanta ja tarvittaessa uloimmat lehdet. Suikaloi kaali ohueksi monitoimikoneella, terävällä veitsellä tai juustohöylällä. Säästä muutama lehti hapankaalin päälle suojaksi.

2. Kuori ja raasta omenat ja pilko tai raasta porkkanat.

3. Punnitse suikaloitu kaali sekä raastetut omenat ja porkkanat. Punnitse tämän jälkeen tarvittu suolan määrä.

4. Laita kaalisuikaleita pienissä erissä isoon ämpäriin tai kulhoon ja ripottele joukkoon suola. Nuiji voimakkaasti käsin tai survimen avulla joka lisäyksen jälkeen, jotta kaalista lähtee irtoamaan nestettä. Kun kaalisuikaleet ”uivat” omassa nesteessään, lisää porkkana- ja omenaraaste, kurkuma ja probioottikapselin jauhe tai hapankaalimehu. Voit käyttää myös jotain muuta hapannestettä, esimerkiksi Boris-juomaa.

5. Steriloi purkit todella hyvin. Painele hapankaaliaineksia mahdollisimman tiiviisti purkkiin täyttäen noin 3⁄4 osaa astiasta. Puhdista purkin reunat kaalin rippeistä. Peitä pinta puhtaalla kaalinlehdillä tiiviisti niin, ettei sen väliin jää ilmaa ja hapankaaliaines on täysin nesteen alla. Liemen pitää peittää kaali kunnolla.

6. Jos kaali ei ole mehukasta eli nestettä ei irtoa, tee suolavettä, jossa on 15 g suolaa / 1 l vettä ja lisää sitä vähän kaalin joukkoon. Sulje hapatusastia huolellisesti.

7. Jätä hapankaaliastia 2–3 päiväksi huoneenlämpöön pimeään. Laita alle lautanen, neste saattaa kuohua astiasta. Siirrä kaali käymisen päästyä vauhtiin jääkaappiin ainakin kuukaudeksi. Sitten se on valmista syötäväksi, mutta säilyy useita kuukausia.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 17/18.

Lisää etikkaisia kaalisalaatteja:

Hapankaali

aasialainen kaali-fenkolisalaatti

Aasialainen fenkoli-kaalisalaatti

kimchi

Kimchi

Anna.fiKorealainen varhaiskaalisalaatti

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kurkumalla maustettu Marttojen hapankaali

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X