Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Lähi-idän lampaankyljykset

Lähi-idän lampaankyljykset kruunataan za’atar-mausteseoksella. Mausteseos on helppo tehdä itse, mutta sitä löytyy myös valmiina maustekaupoista tai arabialaisista ruokakaupoista.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Lampaankyljykset:

  • noin 1 kg lampaankaretta luineen
  • 1 sitruuna
  • 2 rkl valkosipulilla maustettua oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria

Za'atar-mausteseos:

  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 ½ rkl oreganoa
  • 1 ½ rkl timjamia
  • 1 rkl sumakkia

Valmistusohje

1. Ota noin kilo lampaankaretta luineen. Poista kareesta osa rasvasta sekä kalvot. Putsaa luut. Halkaise 1 sitruuna ja purista puolet mehusta uunivuokaan. Lisää 2 rkl valkosipulilla maustettua öljyä, suolaa ja rouhittua pippuria. Kääntele kareet huolellisesti seoksessa. Anna maustua huoneenlämmössä 1⁄2 tunnista tuntiin.

2. Valmista mausteseos paahtamalla ensin 2 ruokalusikallista seesaminsiemeniä kuivalla pannulla kevyesti. Anna jäähtyä. Lisää joukkoon 1 1⁄2 ruokalusikallista oreganoa, 1 1⁄2 ruokalusikallista timjamia ja 1 ruokalusikallinen sumakkia

3. Valuta vuosta pois ylimääräinen neste ja kuivaa kareet talouspaperilla kevyesti. Ruskista kuumalla pannulla rasvapuoli ensin alaspäin. Käännä kareet ja lisää kaksi ruokalusikallista voita. Lusikoi vaahtoavaa voita lihojen päälle.

4. Nosta kareet sekä puolikas sitruunasta takaisin uunivuokaan ja aseta paistomittari keskelle fileetä. Ripottele pari ruokalusikallista mausteseoksesta molemmin puolin lihoja. Kypsennä loppuun 200-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila näyttää 55 astetta.

5. Peitä fileet foliolla ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Purista tarjolletuotaessa lihojen päälle paahtuneen sitruunan mehu ja viimeistele ripauksella mausteseosta. Leikkaa kyljyksiksi.

Vinkki: Za’atar-mausteseos sopi monenlaiseen maustamiseen. Kokeile myös dippaamalla tuoretta leipää oliiviöljystä mausteseokseen.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 20/19.

Lue myös: Uusia makuja ruokapöytään – kokeile dukkahia, ras el hanoutia, za’ataria ja harissaa


Kommentoi

Kommentoi juttua: Lähi-idän lampaankyljykset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.