
Laskiaispullat
Kun laskiaispullat ilmestyvät kauppojen hyllyille alkutalvesta, alkavat kotileipurin sormet syyhytä. Kermavaahdolla täytetyt, kardemummalla maustetut kuohkeat pullat ovat sesongin odotetuin herkku. Perinteisen mantelimassan ja hillotäytteen lisäksi pullat voi täyttää oman maun ja mielikuvituksen mukaan.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 14 annosta
Ainekset
Laskiaispullat, taikina
- 3 dl maitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 dl sokeria
- ¼ tl suolaa
- 1 tl kardemummaa
- ½ kananmunaa
- 8 dl vehnäjauhoja
- 75 g voita
Laskiaispullat, voitelu
- ½ kananmunaa
Laskiaispullat, täyte
- pullan sisusta
- 150 g mantelimassaa
- tilkka maitoa
- 2 dl kuohukermaa
- 200 g vadelmia
- 2 rkl vadelmahilloa
Valmistusohje
Laskiaispullat leivotaan helposti näin:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Riko kananmuna lasiin ja kaada puolet taikinaan. Säästä toinen puoli pullien voiteluun.
- Alusta jauhot taikinaan ja lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva.
- Anna taikinan kohota leivinliinan alla reilu puoli tuntia.
- Leivo kohonneesta taikinasta tasapaksu pitko ja jaa se noin 13 yhtä suureen osaan. Pyöritä taikinapaloista pyöreitä pullia.
- Kohota pullia leivinliinan alla leivinpaperoidulla uunipellillä vielä noin 20 minuuttia.
- Voitele laskiaispullat kananmunalla ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.
- Vaahdota laskiaispullien täytettä varten kerma. Sekoita kermavaahtoon sulaneet pakastevadelmat ja vadelmahillo.
- Halkaise jäähtyneet pullat kahteen osaan. Koverra lusikalla alaosaan pieni kuoppa. Sekoita sähkövatkaimella neljän pullan koverrettu sisus, mantelimassa ja tilkka maitoa tasaiseksi massaksi.
- Täytä laskiaispullien kolot mantelimassaseoksella ja laita päälle runsaasti vadelmakermavaahtoa. Nosta päälle pullakansi.

Lue myös: Laskiaispullan uudet täytteet – kokeile vihreitä kuulia
Lue myös Anna.fi: Suklainen, sitruunainen vai paahdettu? Erilaiset laskiaispullat haastavat perinteisen herkun uusilla mauilla ja muodoilla
Kommentoi
Kommentoi juttua: Laskiaispullat