Reseptit
yli 60 min
14
Kiitos

Laskiaispullat

Kun laskiaispullat ilmestyvät kauppojen hyllyille jo alkutalvesta, alkavat kotileipurin sormet syyhytä. Kermavaahdolla täytetyt, kardemummalla maustetut kuohkeat pullat ovatkin talven parhaita pullia. Perinteisen mantelimassan ja hillotäytteen lisäksi pullien täyttämisessä vain mielikuvitus on rajana.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Laskiaispullataikina

3 dl maitoa
25 g hiivaa
pussi tai kuivahiivaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
puolikas kananmuna
8 dl vehnäjauhoja
75 g voita
tai margariinia

Laskiaispullien voiteluun:

puolikas kananmuna
Mainos

Laskiaispullien täyte:

pullan sisusta
150 g mantelimassaa
tilkka maitoa
2 dl kuohukermaa
200 g vadelmia
2 rkl vadelmahilloa

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Riko kananmuna lasiin ja kaada puolet taikinaan. Säästä toinen puoli pullien voiteluun.
  2. Alusta jauhot taikinaan ja lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva.
  3. Anna taikinan kohota leivinliinan alla reilu puoli tuntia.
  4. Leivo kohonneesta taikinasta tasapaksu pitko ja jaa se noin 13 yhtä suureen osaan. Pyöritä taikinapaloista pyöreitä pullia.
  5. Kohota pullia leivinliinan alla leivinpaperoidulla uunipellillä vielä noin 20 minuuttia.
  6. Voitele pullat kananmunalla ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.
  7. Vaahdota laskiaispullien täytettä varten kerma. Sekoita kermavaahtoon sulaneet pakastevadelmat ja vadelmahillo.
  8. Halkaise jäähtyneet pullat kahteen osaan. Koverra lusikalla alaosaan pieni kuoppa. Sekoita sähkövatkaimella neljän pullan koverrettu sisus, mantelimassa ja tilkka maitoa tasaiseksi massaksi.
  9. Täytä laskiaispullien kolot mantelimassaseoksella ja laita päälle runsaasti vadelmakermavaahtoa. Nosta päälle pullakansi.

Vinkkejä laskiaispullien nauttimiseen:

Laskiaispullat sydämen muotoisilla kansilla

Voit ottaa pullan kannesta esimerkiksi pienellä sydänpiparkakkumuotilla kuvioita ja käyttää sydäntä laskiaispullan koristeellisena kantena. Täytteen kermavaahdon voi maustaa marjasoseella tai marjoilla. Kuva: Jarmo Wright

Laskiaispullat voi nauttia maidon kanssa lautaselta

Laskiaispullat voi nauttia maidon kanssa. Kuva: Norman Ojanen

Katso myös: Laskiaispullan uudet täytteet – kokeile vihreitä kuulia

Lue myös Anna.fi/Ruoka: Suklainen, sitruunainen vai paahdettu? Erilaiset laskiaispullat haastavat perinteisen herkun uusilla mauilla ja muodoilla

Keskustelu

Kommentoi juttua: Laskiaispullat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X