Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Leipäkranssi lehtikaalipestotäytteellä

Kranssin muotoon leivottu leipä kätkee sisäänsä mehevän lehtikaalipesto-tuorejuustotäytteen. Näyttävä leipä ihastuttaa erityisesti kesän pihajuhlien tarjoilupöydässä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
16  annosta

Ainekset

Leipäkranssin taikina:

  • 5 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • noin 9-10 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja ja sämpyläjauhoja

Lehtikaalipesto:

  • 5 lehteä lehtikaalia
  • 2 dl kuorellisia manteleita
  • 3 dl juustoraastetta
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl ruokaöljyä
  • 1 tl suolaa

Täytteeksi:

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

Päälle:

  • 1 kananmuna voiteluun
  • 2 dl raastettua parmesaania tai muuta juustoraastetta
  • 1 dl leseitä

Valmistusohje

1. Lämmitä 5 dl vettä kädenlämpöiseksi ja murenna 25 g hiivaa joukkoon. Lisää1 tl suolaa, 1 rkl sokeria sekä 3 rkl oliiviöljyä. Sekoita ja lisää joukkoon noin 4-5 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja ja sämpyläjauhoja. Vaivaa taikinaa voimakkaasti.

2. Lisää  vielä noin 4-5 dl jauhoja vähitellen ja jatka taikinan vaivaamista. Taikina saa jäädä vähän löysäksi. Kun se irtoilee taikinakulhon reunoista, se on valmista. Jätä taikina liinalla peitettynä tunniksi nousemaan lämpimään paikkaan.

3. Kumoa taikina pöydälle ja painele tai kauli noin 30 X 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Käytä apuna leivinalustaa tai jauhoja, jos taikina on tarttuvaa. Silikoninen leivonta-alusta toimii hyvin apuna.

4. Jätä taikinalevy pöydälle siksi ajaksi, kun teet peston. Hienonna 5  lehtikaalin lehteä. Sekoita lehtikaalinlehdet sekä 2 dl kuorellisia manteleita, 3 dl juustoraastetta, 4 valkosipulinkynttä, 1 dl ruokaöljyä ja 1 tl suolaa tehosekoittimessa soseeksi.

5. Voitele levy 200 g maustamatonta tuorejuustoa ja levitä päälle lehtikaalipesto. Rullaa levy kiinni pituussuunnassa. Jätä saumapuoli alaspäin. Leikkaa rulla kahtia keskeltä ja käännä palat niin, että leikkauspinta on ylöspäin. Kierrä päädyistä tai letitä pötköt. Nosta leipä uunipellille leivinpaperin päälle ja kierrä leipäkranssiksi. Painele päädyt yhteen. Jätä leipäkranssi nousemaan liinan tai tuorekelmun alle noin puoleksi tunniksi.

6. Voitele leipäkranssin pinta kananmunalla. Ripottele päälle 2 dl parmesaanijustoa ja 1 dl siemeniä tai leseitä koristeeksi. Paista leipäkranssia 200 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia.

Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 4/19.

Lue myös: Itseleivottu leipä lämmittää


Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipäkranssi lehtikaalipestotäytteellä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.