Lihakeitto on arkiruokien klassikko.
Reseptit
yli 60 min
6
Kiitos

Lihakeitto

Lihakeitossa maistuvat kotimaiset juurekset ja umamimaisen liemen salaisuus on ydinluu.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Lihakeitto

1 kg naudan lapaa tai etuselkää tai muuta keittolihaa
2,5–3 l vettä
300 g ydinluuta tai häränhäntiä
1 sipuli
2 tl suolaa
6 valkopippuria
6 maustepippuria
laakerinlehti

Keittoon

pala lanttua
3 porkkanaa
pala selleriä
pala palsternakkaa
5 perunaa
pala purjoa
persiljaa

Keskustelu

Mummo varmaan tiesi mikä ”umamimainen” on. Minä en.

Umami eli lihaisa on yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella. Umamia sanotaan esiintyvän esimerkiksi arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa, joissain juustoissa, soijakastikkeessa ja hyvin kypsyneessä tomaatissa sekä maustamattomassa lihassa. Umami on japania, 旨味, ja se tarkoittaa suomeksi likimain ”herkullinen maku” tai ”miellyttävä, ruokahalua herättävä maku”, ja sen määritteli perusmauksi ensimmäistä kertaa japanilainen Kikunae Ikeda vuonna 1908.

Kommentoi juttua: Lihakeitto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X