Lihakeitto
Lihakeitossa maistuvat kotimaiset juurekset ja umamimaisen liemen salaisuus on ydinluu.
Ainekset
Lisää kauppalistalle
Lihakeitto
1 kg
naudan lapaa tai etuselkää tai muuta keittolihaa
2,5–3 l
vettä
300 g
ydinluuta tai häränhäntiä
1
sipuli
2 tl
suolaa
6
valkopippuria
6
maustepippuria
laakerinlehti
Keittoon
pala
lanttua
3
porkkanaa
pala
selleriä
pala
palsternakkaa
5
perunaa
pala
purjoa
persiljaa
Keskustelu
Mummo varmaan tiesi mikä ”umamimainen” on. Minä en.
Umami eli lihaisa on yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella. Umamia sanotaan esiintyvän esimerkiksi arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa, joissain juustoissa, soijakastikkeessa ja hyvin kypsyneessä tomaatissa sekä maustamattomassa lihassa. Umami on japania, 旨味, ja se tarkoittaa suomeksi likimain ”herkullinen maku” tai ”miellyttävä, ruokahalua herättävä maku”, ja sen määritteli perusmauksi ensimmäistä kertaa japanilainen Kikunae Ikeda vuonna 1908.
Kommentoi juttua: Lihakeitto