Lorandin unkarilainen gulassikeitto (Bogracs gulyas)
Tämä resepti on saatu vuosikymmeniä Suomessa asuneelta, Unkarissa syntyneeltä Lorand Szigethyltä. Lorand valmistaa gulassin samaan tapaan kuin Transsilvaniasta kotoisin oleva isoäitikin aikanaan. "Perusmaun keittoon antavat ydinluu, liha ja Szegedin paprika, joiden aromit kasvisten ja muiden mausteiden kanssa muodostavat ruokaan täyteläisen, tasapainoisen maun. Punaviini kokoaa maut ja on hyvän liemen voima. Mikään maku ei saa hallita liikaa. Kahden maun oikea yhdistäminen on kuin silta uuteen, kolmanteen makuun. Hyvä liemi on tämän ruoan kuningatar!", kertoo Lorand reseptistään. Gulassin valmistus aloitetaan 1-2 päivää ennen tarjoilua marinoimalla lihat.
Ainekset
Lisää kauppalistalle
marinadi:
noin 1,5 kg
lihaa (esimerkiksi 1,2 kg kasleria ja 300-400 g naudan ulkofilettä)
selleriä, porkkanaa, palsternakkaa
3
laakerinlehteä
1,5 pulloa
punaviiniä (Egri Bikaver)
liemi:
6
sahattua ydinluuta
6
laakerinlehteä
valkopippuria
vettä
gulassikeittoon:
3
sipulia
paprikajauhetta
4-5
porkkanaa
1
palsternakka
1/2
mukulaselleriä
1 nippu
hienonnettua persiljaa
1
vahva paprika
Gulyas krem -tahnaa (tomaatti-paprikapyreetä)
Borsi-mausteseosta tai kuminaa, paprikaa, sinapinsiemeniä ja minttua
kakukkf¨u-maustetta tai timjamia, currya ja sokeria
noin 150 g
Aura-sinihomejuustoa
sokeria
gulassikeiton kanssa:
galuska-nuudeleita
smetanaa
Keskustelu
Kommentoi juttua: Lorandin unkarilainen gulassikeitto (Bogracs gulyas)