Ruisvuokaleipä
Ruisvuokaleipä leivotaan luomuaineksista Anu Salolta, Suonenjoen Luomukeittiökeskuksesta saadulla ohjeella. Reseptin aineksilla valmistuu kolme ruukista vuokaleipää. Kun leivän päälle kootaan leikkeleitä ja vihanneksia, on se mainio eväs tai virkistävä välipala,
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
Ruisvuokaleipä
- 1 l vettä
- 3 dl luomuruishiutaleita (100 g)
- 70 g tuorehiivaa
- 1/3 dl luomusokeria (20 g)
- 1 ½ tl hienojakoista merisuolaa
- ½ dl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä
- noin 4 dl luomuhiivaleipäjauhoja (200 g)
- noin 7 dl luomuruisjauhoja (420 g)
- noin 6 dl luomuvehnäjauhoja (360 g)
Valmistusohje
Ruisvuokaleipä leivotaan helposti näin:
- Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri. Lisää ruishiutaleet ja anna turvota vähintään tunnin ajan.
- Lisää jauhot ja öljy. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Ruisjauhota kolme leipävuokaa ja leivo taikinasta vuokiin pitkulaiset leivät. Anna leipien kohota noin 45 minuuttia.
- Paista ruisvuokaleipä 180 asteessa noin tunnin ajan, kunnes se on kypsiä.
Vinkki! Tuorehiivan paras toimintalämpötila on 35–37 astetta. Kun hiiva saa taikinaliemeen lisätyistä jauhoista tai sokerista sopivasti ravinteita, se on aktiivisimmillaan noin puolen tunnin kuluttua.
Kiinnostaako juurileivonta? Katso myös Hapanjuureen tehdyn ruisleivän valmistus kotona – ammattilaisten ohjeilla onnistut
Lue myös Anna.fi: Graavilohella ja munavoilla täytetty ruisleipä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruisvuokaleipä
Miksi ohjeessa lukee ensin että liotetaan veteen hiiva, sokeri ja suola, ja sitten lopussa kerrotaankin ettei suolaa kannata lisätä ennen kuin hiiva toimii?
Hei Kaisa! Kiitos viestistäsi ja tarkkaavaisuudesta. Ohjeessa oli ristiriitaista tietoa. Siitä syystä poistin vinkkiosiosta suolakohdan. Leivät kokoavat hyvin valmistusohjeen mukaan leivottuina. Hyviä leivontahetkiä!