Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ruisvuokaleipä

Ruisvuokaleipä leivotaan luomuaineksista Anu Salolta, Suonenjoen Luomukeittiökeskuksesta saadulla ohjeella. Reseptin aineksilla valmistuu kolme ruukista vuokaleipää. Kun leivän päälle kootaan leikkeleitä ja vihanneksia, on se mainio eväs tai virkistävä välipala,

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
30  annosta

Ainekset

Ruisvuokaleipä

  • 1 l vettä
  • 3 dl luomuruishiutaleita (100 g)
  • 70 g tuorehiivaa
  • 1/3 dl luomusokeria (20 g)
  • 1 ½ tl hienojakoista merisuolaa
  • ½ dl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä
  • noin 4 dl luomuhiivaleipäjauhoja (200 g)
  • noin 7 dl luomuruisjauhoja (420 g)
  • noin 6 dl luomuvehnäjauhoja (360 g)

Valmistusohje

Ruisvuokaleipä leivotaan helposti näin:

  1. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri. Lisää ruishiutaleet ja anna turvota vähintään tunnin ajan.
  2. Lisää jauhot ja öljy. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Ruisjauhota kolme leipävuokaa ja leivo taikinasta vuokiin pitkulaiset leivät. Anna leipien kohota noin 45 minuuttia.
  3. Paista ruisvuokaleipä 180 asteessa noin tunnin ajan, kunnes se on kypsiä.

Vinkki! Tuorehiivan paras toimintalämpötila on 35–37 astetta. Kun hiiva saa taikinaliemeen lisätyistä jauhoista tai sokerista sopivasti ravinteita, se on aktiivisimmillaan noin puolen tunnin kuluttua.

Kiinnostaako juurileivonta? Katso myös  Hapanjuureen tehdyn ruisleivän valmistus kotona – ammattilaisten ohjeilla onnistut

Lue myös Anna.fi: Graavilohella ja munavoilla täytetty ruisleipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruisvuokaleipä

Kaisa

Miksi ohjeessa lukee ensin että liotetaan veteen hiiva, sokeri ja suola, ja sitten lopussa kerrotaankin ettei suolaa kannata lisätä ennen kuin hiiva toimii?

Uura Kotilieden toimituksesta

Hei Kaisa! Kiitos viestistäsi ja tarkkaavaisuudesta. Ohjeessa oli ristiriitaista tietoa. Siitä syystä poistin vinkkiosiosta suolakohdan. Leivät kokoavat hyvin valmistusohjeen mukaan leivottuina. Hyviä leivontahetkiä!

Vastaa käyttäjälle Uura Kotilieden toimituksestaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.