Maa-artisokkahirvikeitto

Maa-artisokkahirvikeitto 

60+
min
4 annosta
yli 60 min
Mika Rampan keittokirjasta löytyy toinen toistaan maukkaamapia ohjeita. Tässä loppusyksyn keitossa maistuvat riista ja juurekset. Ohje on kirjasta Perinneruokaa Prkl (Tammi).

Ainekset

400 g luullista hirvipaistia tai lapaa
1 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä

Liemi

1/2 palsternakka
100 g juuriselleriä
1 porkkana
1 sipuli
1 1/2 l vettä
5 maustepippuria
5 katajanmarjaa
LISÄKSI
500 g maa-artisokkaa
1/2 ruukku persiljaa
2 tl suolaa

Valmistusohje

  1. Paloittele hirvenpaisti 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi. Ruskista lihat paistinpannulla voissa ja rypsiöljyssä. Nosta lihat sekä luulliset palat kattilaan odottamaan. Kuori ja lohko palsternakka, juuriselleri, porkkana ja sipuli. Paahda juurekset kuumalla paistinpannulla tilkassa rypsiöljyä. Lisää ne kattilaan. Mittaa kattilaan vesi. Lisää määrää tarvittaessa, jotta ainekset peittyvät. Poista pinnalle kertyvä vaahto kauhalla. Lisää maustepippurit ja katajanmarjat. Anna pulputa miedolla lämmöllä kannen alla noin kaksi tuntia, kunnes liha on mureaa. Lisää vettä tarvittaessa.
  2. Nosta lihat ja luut liemestä. Siivilöi liemi takaisin kattilaan. (Mittaa, että sitä on yhteensä litra, lisää vettä tarvittaessa.) Revi lihapalat hieman pienemmiksi ja laita takaisin kattilaan. Mausta suolalla, ja tarkista liemen maku.
  3. Kuori ja kuutioi maa-artisokat (1 x 1 cm). Lisää kuutiot liemeen, ja keitä noin 20–30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää lopuksi hienonnettu persilja.