Maahisen juhlapiiras
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
Ainekset
Pohja ja kansi
- 200 g voita tai margariinia
- 3 dl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 3 dl mustaleimajuustoraastetta
- 0.5 dl Kylmää vettä
Lihatäyte
- voita tai öljyä paistamiseen
- 1 iso sipuli
- 2 isoa valkosipulinkynttä
- 300 g hirvenjauhelihaa tai naudan paistijauhelihaa
- 3-4 katajanmarjaa
- mustapippuria myllystä
- 1 tl suolaa
Sienitäyte
- voita tai öljyä paistamiseen
- noin 5 dl metsäsieniä tai 2 dl ryöpättyjä tai pakastettuja sieniä
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl kermaa
- 1 tl suolaa
- 1 dl mustaleimajuustoraastetta
Voiteluun
- 1 kananmuna
Valmistusohje
1. Sekoita kulhossa jauhot, suola, juustoraaste ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää lopuksi jääkylmä vesi muruiseen seokseen. Voit tehdä taikinan myös monitoimikoneella. Anna taikina levähtää jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppu rasvassa. Ruskista jauheliha ja mausta seos.
3. Sulata sienitäytteen rasva pannussa ja paista sieniä hieman. Kun neste on haihtunut vähäiseksi, lisää jauhot ja lopuksi kerma. Keitä kastiketta hiljalleen, kunnes se sakenee. Lisää mausteet.
4. Ota yli puolet taikinasta ja painele se piirakkavuokaan. Lisää jauhelihaseos ja sen päälle paksu sienikastike. Lisää pinnalle vielä juustoraastetta. Kauli taikinan loppu kanneksi. Jos haluat, voi taikinasta tehdä kuvioita piirakan päälle. Voitele piirakan kansi kananmunalla ja kypsennä piirasta 225-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.
Vinkki: Paras kastike tulee korvasienistä, mustista torvisienistä, mutta siihen käyvät myös kantarellit ja suppilovahverot. Keväällä piirakan voi tehdä paistijauhelihasta ja parsamuhennoksesta.
Ohje: Anita Jungar, Lieto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maahisen juhlapiiras