Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Rapeakuorinen maalaisleipä

Rapeakuorinen maalaisleipä on arkisuudessaan taideteos. Jos käytössäsi on hyvä elävä juuri, hiivaa ei tarvita. Tämä herkullinen leipä leivotaan Teemu Auran ja Markus Hurskaisen ohjeella.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
2  annosta

Ainekset

Rapeakuorinen maalaisleipä, taikina

  • 4 dl vehnäjuurta
  • 6 dl kylmää vettä
  • 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 5 tl hienoa merisuolaa

Lisäksi

  • 1 tl kuivahiivaa, vajaa 6 g
  • 2 tl rypsiöljyä kulhon öljyämiseen

Valmistusohje

Rapeakuorinen maalaisleipä leivotaan Teemu Auran ja Markus Hurskaisen ohjeella:

2 leipää Valmistusaika 2 vrk Juuren valmistuminen 5 vrk

1. PÄIVÄ 1. Yhdistä vehnäjuuri, vesi, jauhot ja suola kulhossa. Sekoita taikinaa käsin tai yleiskoneen pienimmällä teholla minuutin ajan. Anna taikinan levätä puoli tuntia.

2. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia ja tarkista kosteus. Taikinan tulee tarttua hieman kulhon pohjaan.

3. Vaivaa taikinaa 10–12 minuuttia astetta voimakkaammalla teholla, kunnes taikina on kiiltävää, kimmoisaa ja venyvää.

4. Sivele isohko kulho rypsiöljyllä. Nosta taikina kulhoon ja anna nousta liinalla peitettynä 1 ½ tuntia.

5. Taittele taikina keräten sitä 3–4 kertaa reunoilta keskelle. Taittelu vahvistaa sitkoa. Nosta taikina jääkaappiin ainakin 12 tunniksi. Kylmässä kohottaminen parantaa taikinan rakennetta.

2. PÄIVÄ 1. Ota levännyt taikina jääkaapista kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile. Tee taikinasta neliö (20 cm x 20 cm) ja taputtele siitä kaikki ilmakuplat pois. Taita toinen reuna keskelle ja toinen sen päälle. Käännä taikinanyyttiä 90 astetta ja toista taittelu, kunnes leivän muoto on kirjekuorimainen. Siirrä muotoillut leivät pellille kohoamaan.

2. Anna leipien nousta kaksinkertaisiksi huoneenlämmössä liinan alla peitettyinä, noin 45 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 240 asteeseen. Aseta uunin pohjalle laakeaan astiaan kuumaa vettä. Vedestä kiehuva höyry muodostaa leivälle rapean kuoren. Nosta pellillä kohonneet leivät uuniin ja heitä uunin pohjalle 2 desilitraa vettä – kuin löylyvettä kiukaalle. Laske lämpötila 200 asteeseen. Paista leipiä noin 20 minuuttia.

4. Ota vesiastia uunista ja jatka leipien paistamista vielä 5–10 minuuttia. Leivät ovat kypsiä, kun pohjaa koputeltaessa kuuluu kumea ääni. Jäähdytä rapeakuorinen maalaisleipä ritilällä ilman liinaa.

Vinkki! Jos käytössäsi on hyvä elävä juuri, hiivaa ei tarvita.

Ohje: Teemun ja Markuksen Leipäkirja (Teos).

Lisää reseptejä:

Rouheinen pataleipä Juuresleipä Vuokaleipä Ruoka.fi: Rukiinen leipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapeakuorinen maalaisleipä

Suolakala

Missä vaiheessa suola lisätään? Laitetaanko sitä todella 5 tl? Kuulostaa aika isolta määrältä taikinan kokoon nähden.

Metsähiiri

Ohjeessa ei mainita, milloin suola tulee taikinaan.

Uura Kotilieden toimituksesta

Hei! Kiitos viestistäsi ja tarkkaavaisuudestasi. Suola lisätään jauhojen kanssa samaan aikaan taikinaan. Olen lisännyt tiedon valmistusohjeeseen.

Vastaa käyttäjälle SuolakalaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.