Reseptit
yli 60 min
20

Maisemakahvilan raparperipiirakka

Maisemakahvilan raparperipiirakka on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, joka hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

muruseos:

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa

pohjataikina:

noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

täyte:

1 l raparperipaloja
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

pinnalle:

noin 1/3 muruseoksesta

Valmistusohje

1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.

2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.

3. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät.

4. Sekoita rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa Maisemakahvilan raparperipiirakan kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.

VINKKI: Toisen maitorahkan voi korvata sitruuna- tai omenakanelirahkalla.

Maisemakahvilan raparperipiirakan reseptin antoi Hämeenkyrön maisemakahvilan emäntä Katariina Pylsy.

 

Keskustelu

Otetaanko muruseosta puolet vai kolmannes? Tekstissä ja ohjeen ainesosissa on eri määrät. Haittaako, jos pohjaannat jää Murumykyjä?

1. Tee pohjaseos.
2. Ota 2/3 muruseosta erilleen. Sekoita siihen piimä ja kananmuna. Levitä se pellille sekä muut aineet. Erilleen otettu 1/3 erillisessä kupissa jää piirakan pohjalle.

Pohjataikinaan otetaan 2/3 muruseosta johon laitetaan piimä ja kananmuna. Siitä 1/3 piirakan päälle.
Eli 1. ensin levität pohjataikinan 2.sen päälle raparperi-rahka seoksen ja 3. koko piirakan päälle 1/3 muruseosta.

Minä tein gluteenittoman , laktoosittoman ja sokerittoman piirakan , muuten samanlaisen mutta sokerina stevia rahka laktoositonta + piimä , jauhoina 2dl mantelijauhoa 2dl riisijauhoa 3dl pirkan vaalea jauhoseosta ja 1dl perunajauhoja , muuten samat kun tavallisessa piirakassa . Ja jestass-ko tuli hyvää ja kohosi hyvin Niin ja paistoin alaritilällä ensin pohjaa + rapalperiä n. 8min , sitte loput aineet päälle ja nostin keskitasolle 37 min ylälämpö päällä !!!

Uudistuneilta sivuilta en löydä reseptien ”tulosta”-toimintoa…

Kokeile, onnistuuko selaimen tulostustoiminnolla. Klikkaa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella jossain kohtaa reseptiä. Viereen aukeaa valikko, josta voit valita ”Tulosta”.

Onko ohje uunipannun kokoon sopiva?

Tästä tuli 60cm pellillinen. Notkistin ohjeen 500g rahkan reilulla lorauksella maustamatonta jugurttia. Lisäksi viipaloin raparperin lisäksi pinnalle tuoreita mansikoita. Tällä ohjella tulee tosi makeaa, seuraavalla kerralla vähennän sokeria.

Ompas tutun kuuloinen resepti! Kuulemma peräisin Karkusta, jossa äitinikin kävi kansanopistoa. Resepti löytyy myös emäntäkouluni aikaisesta vihkosta omenapiirakkana, kanelilla maustettuna. Todella hyvää, vaikkei ihan uusi resepti olekaan.

Tuttu piirakka, paras kokeilemistani . Rapea ja mehukas.Joka kesä teen pihan raparperista. Taikinaan voi vaihdella erilaisia hapanmaitotuotteita, mitä kotona sattuu olemaan. Aina onnistunut. Hyvä vanha ohje. Kiva,kun nyt sain lukea reseptin alkuperän!

Olen tehnyt tällä taikinaohjeella mustikkapiirakoita jo n. 20 vuotta ilman rahkatäytettä ja hyvää tulee silloinkin. Tänä vuonna kokeilin myös raparperista, mutta keitin siitä hillon, johon lisäsin hiukan kademummaa ja kanelia ja sokeria saa laittaa reilummin.
Levitän taikinan uunipannulle, raparperihillo siihen päälle ja muruseos hillon päälle.
Mehevää tulee ja vaniljakastikkeen kanssa mitä parhain kesäpiirakka.

Tämähän on Leilan piirakan nimellä kulkenut jo ainakin pian 40 vuotta , siinä vain välissä oli tuo pelkkä rahkatäyte ei raparperia ym. sellaista 👍😊

Miten tämän voisi tehdä gluteinittomana ja laktoositonta.

Gluteenittomaan käytän Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta samassa suhteessa ja maitotuotteina laktoosittomia maitotuotteita. Piimän asemasta käytän maustamatonta jogurttia, mikä toimii yhtä hyvin, kuin piimä.

Löysin vastaavan ”virallisen” ohjeen gluteenittomana. Katso: Gluteeniton maisemakahvilan raparperipiirakka.

Eräs tuossa ylempänä kommenteissa kertoo näin:

Minä tein gluteenittoman , laktoosittoman ja sokerittoman piirakan , muuten samanlaisen mutta sokerina stevia rahka laktoositonta + piimä , jauhoina 2dl mantelijauhoa 2dl riisijauhoa 3dl pirkan vaalea jauhoseosta ja 1dl perunajauhoja , muuten samat kun tavallisessa piirakassa . Ja jestass-ko tuli hyvää ja kohosi hyvin Niin ja paistoin alaritilällä ensin pohjaa + rapalperiä n. 8min , sitte loput aineet päälle ja nostin keskitasolle 37 min ylälämpö päällä !!!

Mitähän mahdoin tehdä väärin, kun rahkatäyte muuttui paistossa munakasmaiseksi? Kuuluuko sen juoksettua noin? Makuun ei vaikuttanut, mutta näyttää epämiellyttävältä. 🙁

Joskus kananmunien lisäyksen jälkeen seos juoksettuu eli rahkaseos ikään kuin erottuu kananmunien joukosta ryynimäisenä. Älä pelästy, mikään ei ole vielä pilalla. Jos kananmuna-rahkaseos juoksettuu, sen voi korjata lisäämällä joukkoon ruokalusikallisen jauhoja.

Tää on niin hyvää mut mä laitoin liikaa muruseosta päälle…Kannattaa ehdottomasti kokeilla !

Tulee super hyvää raparperipiirakkaa! Monesti tullut jo leivottua ja aina gluteenittomana. Olen vain vaihtanut jauhot puoliksi kaurajauhoihin ja puoliksi gluteenittomaan vaaleaan jauhoseokseen.😊👍🏼

Kommentoi juttua: Maisemakahvilan raparperipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X