
Maisemakahvilan raparperipiirakka
Maisemakahvilan raparperipiirakka on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, joka hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Ainekset
Maisemakahvilan raparperipiirakka, muruseos
- 8 dl vehnäjauhoja
- 3 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl ruokasoodaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 250 g voita sulatettuna
Pohjataikina
- 2/3 muruseoksesta
- 2 dl piimää
- 1 kpl kananmuna
Täyte
- 1 l raparperipaloja
- 500 g maitorahkaa
- 2 dl sokeria
- 2 kpl kananmunaa
- 3 tl vaniljasokeria
Pinnalle
- 1/3 muruseoksesta
Valmistusohje
Maisemakahvilan raparperipiirakka leivotaan helposti näin Katariina Pylsyn kuuluisalla ohjeella:
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
3. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät.
4. Sekoita rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri. Kaada seos raparperipiirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle.
5. Paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
6. Tarjoa maisemakahvilan raparperipiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Vinkki! Toisen maitorahkapurkin voi korvata maustetulla sitruuna- tai omenakanelirahkalla.
Katso Instagram-video alta:

Lue myös kaikki Kotilieden suosituimmat raparperipiirakkareseptit ja valitse mieleisesi.
Lue myös Anna.fi: Raparperi-kookoskakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maisemakahvilan raparperipiirakka
Otetaanko muruseosta puolet vai kolmannes? Tekstissä ja ohjeen ainesosissa on eri määrät. Haittaako, jos pohjaannat jää Murumykyjä?
1. Tee pohjaseos.
2. Ota 2/3 muruseosta erilleen. Sekoita siihen piimä ja kananmuna. Levitä se pellille sekä muut aineet. Erilleen otettu 1/3 erillisessä kupissa jää piirakan pohjalle.
1/3 jää piirakan päälle ei pohjalle kuten virheellisesti kirjoitin.
Pohjataikinaan otetaan 2/3 muruseosta johon laitetaan piimä ja kananmuna. Siitä 1/3 piirakan päälle.
Eli 1. ensin levität pohjataikinan 2.sen päälle raparperi-rahka seoksen ja 3. koko piirakan päälle 1/3 muruseosta.
Minä tein gluteenittoman , laktoosittoman ja sokerittoman piirakan , muuten samanlaisen mutta sokerina stevia rahka laktoositonta + piimä , jauhoina 2dl mantelijauhoa 2dl riisijauhoa 3dl pirkan vaalea jauhoseosta ja 1dl perunajauhoja , muuten samat kun tavallisessa piirakassa . Ja jestass-ko tuli hyvää ja kohosi hyvin Niin ja paistoin alaritilällä ensin pohjaa + rapalperiä n. 8min , sitte loput aineet päälle ja nostin keskitasolle 37 min ylälämpö päällä !!!
Uudistuneilta sivuilta en löydä reseptien ”tulosta”-toimintoa…
Kokeile, onnistuuko selaimen tulostustoiminnolla. Klikkaa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella jossain kohtaa reseptiä. Viereen aukeaa valikko, josta voit valita ”Tulosta”.
Tulostaa pelkän tyhjän sivun.
Käytä kopiointia dokumenttipohjalle, jos ongelmia. Toimii mainiosti!
Onko ohje uunipannun kokoon sopiva?
Tästä tuli 60cm pellillinen. Notkistin ohjeen 500g rahkan reilulla lorauksella maustamatonta jugurttia. Lisäksi viipaloin raparperin lisäksi pinnalle tuoreita mansikoita. Tällä ohjella tulee tosi makeaa, seuraavalla kerralla vähennän sokeria.
Mitä rahka sä laitat tuohon täytteessä?
Reseptissä lukee, maitorahkaa
Ompas tutun kuuloinen resepti! Kuulemma peräisin Karkusta, jossa äitinikin kävi kansanopistoa. Resepti löytyy myös emäntäkouluni aikaisesta vihkosta omenapiirakkana, kanelilla maustettuna. Todella hyvää, vaikkei ihan uusi resepti olekaan.
Tuttu piirakka, paras kokeilemistani . Rapea ja mehukas.Joka kesä teen pihan raparperista. Taikinaan voi vaihdella erilaisia hapanmaitotuotteita, mitä kotona sattuu olemaan. Aina onnistunut. Hyvä vanha ohje. Kiva,kun nyt sain lukea reseptin alkuperän!
Olen tehnyt tällä taikinaohjeella mustikkapiirakoita jo n. 20 vuotta ilman rahkatäytettä ja hyvää tulee silloinkin. Tänä vuonna kokeilin myös raparperista, mutta keitin siitä hillon, johon lisäsin hiukan kademummaa ja kanelia ja sokeria saa laittaa reilummin.
Levitän taikinan uunipannulle, raparperihillo siihen päälle ja muruseos hillon päälle.
Mehevää tulee ja vaniljakastikkeen kanssa mitä parhain kesäpiirakka.
Ja mikähän uunin lämpö
Piirakka paistetaan ohjeen mukaan 175-asteisessa uunissa.
Toimii mainiosti myös mustikkapiirakkana 🙂
Tämähän on Leilan piirakan nimellä kulkenut jo ainakin pian 40 vuotta , siinä vain välissä oli tuo pelkkä rahkatäyte ei raparperia ym. sellaista 👍😊
Miten tämän voisi tehdä gluteinittomana ja laktoositonta.
Gluteenittomaan käytän Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta samassa suhteessa ja maitotuotteina laktoosittomia maitotuotteita. Piimän asemasta käytän maustamatonta jogurttia, mikä toimii yhtä hyvin, kuin piimä.
Löysin vastaavan ”virallisen” ohjeen gluteenittomana. Katso: Gluteeniton maisemakahvilan raparperipiirakka.
Eräs tuossa ylempänä kommenteissa kertoo näin:
Minä tein gluteenittoman , laktoosittoman ja sokerittoman piirakan , muuten samanlaisen mutta sokerina stevia rahka laktoositonta + piimä , jauhoina 2dl mantelijauhoa 2dl riisijauhoa 3dl pirkan vaalea jauhoseosta ja 1dl perunajauhoja , muuten samat kun tavallisessa piirakassa . Ja jestass-ko tuli hyvää ja kohosi hyvin Niin ja paistoin alaritilällä ensin pohjaa + rapalperiä n. 8min , sitte loput aineet päälle ja nostin keskitasolle 37 min ylälämpö päällä !!!
Mitähän mahdoin tehdä väärin, kun rahkatäyte muuttui paistossa munakasmaiseksi? Kuuluuko sen juoksettua noin? Makuun ei vaikuttanut, mutta näyttää epämiellyttävältä. 🙁
Joskus kananmunien lisäyksen jälkeen seos juoksettuu eli rahkaseos ikään kuin erottuu kananmunien joukosta ryynimäisenä. Älä pelästy, mikään ei ole vielä pilalla. Jos kananmuna-rahkaseos juoksettuu, sen voi korjata lisäämällä joukkoon ruokalusikallisen jauhoja.
Paljon kiitoksia vinkistä, näin teen ensi kerralla! 😊
Tää on niin hyvää mut mä laitoin liikaa muruseosta päälle…Kannattaa ehdottomasti kokeilla !
Tämä on helppo ja hyvä resepti.Onnistuu aina.
Tulee super hyvää raparperipiirakkaa! Monesti tullut jo leivottua ja aina gluteenittomana. Olen vain vaihtanut jauhot puoliksi kaurajauhoihin ja puoliksi gluteenittomaan vaaleaan jauhoseokseen.😊👍🏼
Tämä piirakka oli Teijan keittiössä-ohjelmassa 30 vuotta sitten. Ei ole siis mitenkään uusi, siihenkin ohjelmaan kulkeutunut vuosikymmenten takaa, kummallista, että joku voi noinvain nimetä omaksi tekeleeksi.
Tässä vielä vähän terveellisempi versio, pikkuisen kuitua ja rasvahapot kohdillaan: korvasin 1/4 jauhoista kaurahiutaleilla (pitää laittaa kertoimella 1.5), niistä tulee mainio lisämaku myös muruun ja rapsakka pinta. Voin korvasin rypsiöljyllä ja ripauksella suolaa. Kukaan ei arvaa, ettei voita käytetty!
Hyvä vinkki käyttää kauraa myös😊
Todella hyvä resepti.Olen tehnyt päärynäpiirakan samalla reseptillä.Säilykepäärynöitä ja kinuski rahkaa ,vie kielen mennessään
Mikä on uunin lämpötila ja kauan paistetaan?
” paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia”
Onko joku muu laskenut kalorit? Minä sain tulokseksi 7368kcal/koko piirakka.
Voiko korvata rahkan kermaviilillä?
Olen töissä kahvilassa ja ollaan tehty tällä samalla ohjeella, tosin korvattiin puolet rahkasta kermaviilillä ja vähennettiin sokerin määrää.
Jos tekee puolikkaan annoksen niin onko se sopiva pyöreään piirakkavuokaan?
Voiko pakastaa?
Kyllä yksi piirakkaa saa jos jonkinlaista kyselyä ja kommenttia aikaan.
Tuossa on vain yksi ohje, ei mikään valtion salaisuus.
Tein piirakan ilman kananmunaa allergian vuoksi. Lisäsin pohjaseokseen kananmunan verran enemmän piimää ja rahkaseokseen reilun ruokalusikallisen perunajauhoja. Käytin voin sijaan juoksevaa oivariinia, joka laktoositonta ja jossa sydänmerkki. Tuli mehukasta ja onnistui hyvin.
`Eilen tein puoliannosta-eka kerta-voi että oli hyvää, tiskin tuli, mutta mitäs siitä, haudutin raparperia vähän aikaa kattilassa pienen sokerimäärän kanssa.
Tiskiä voi välttää kun astian, jossa tekee taikinan voi käyttää rahkan sekoittamiseen pesemättä ja voinsulatusasitiaan voi laittaa päälle tulevan muruseoksen. Kahdella kulholla pärjää.
”Lukija”lle mykyt ei haitaa.
Miten korkea uunivuoka?
Voiko piirakkaa pakastaa?
Tein tänään syksyn omenista tätä piirakkaa. Koska en pysy ohjeessa, laitoin rahkan sijalle joguttia. Voin tilalle laitoin juoksevaa kasviöljyvalmistetta. Piirakka on minulle aivan liian sokerinen, joten sitä voi vähentää huoletta.
Just löysin pakkasesta rasian, jossa olikin tätä piirakkaa!! Yllätys. Olin tehnyt vuosi sitten uusista raparperiesta. Pikkasen siistin, jäi keskelle jäiseksi, tuntui ihan jäätelöitä!! Nam. Pian tulee jo uudet raparperit (kunhan nyt kelit taas lömpenis!!) Niin täytyy tehdä uus…😘😛
Niin nopeesti kirjoitin, enkä tarkistanut… Anteeksi. Siistin== sulatin… Ja lämpenis!!
Aivan superhyvä ohje, paras raparperipiirakka mitä olen syönyt! Rahkan tilalle laitoin turkkilaista jugurttia ja jauhot oli gluteenittomia ja onnistui todella hyvin!
Miten en saa kopioitua raparperipiirakan ohjetta
Ei aina onnistu älypuhelimella, vaan pitää tehdä osina. Nimim. Paljon kopioiva.
Tämä ohje löytyy myös Kiireisen kokkaajan keittokirjasta. Joka pääsiäisenä teen persikoilla, hyvä tulee.
Ihan vinkkinä kun teette instavideoita: RAPARPERI ei rapalperi.
Tein piirakan jo kolmannen kerran vaihtaen puolet jauhoista sämpyläjauhoihin ja on kyllä maukasta!!