Maisemakahvilan raparperipiirakka
Ainekset
Maisemakahvilan raparperipiirakan muruseos
Pohjataikina
Täyte
Pinnalle
Valmistusohje
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
3. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät.
4. Sekoita rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa Maisemakahvilan raparperipiirakan kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.
VINKKI: Toisen maitorahkan voi korvata sitruuna- tai omenakanelirahkalla.
Maisemakahvilan raparperipiirakan reseptin antoi Hämeenkyrön maisemakahvilan emäntä Katariina Pylsy.
Keskustelu
Otetaanko muruseosta puolet vai kolmannes? Tekstissä ja ohjeen ainesosissa on eri määrät. Haittaako, jos pohjaannat jää Murumykyjä?
1. Tee pohjaseos.
2. Ota 2/3 muruseosta erilleen. Sekoita siihen piimä ja kananmuna. Levitä se pellille sekä muut aineet. Erilleen otettu 1/3 erillisessä kupissa jää piirakan pohjalle.
1/3 jää piirakan päälle ei pohjalle kuten virheellisesti kirjoitin.
Pohjataikinaan otetaan 2/3 muruseosta johon laitetaan piimä ja kananmuna. Siitä 1/3 piirakan päälle.
Eli 1. ensin levität pohjataikinan 2.sen päälle raparperi-rahka seoksen ja 3. koko piirakan päälle 1/3 muruseosta.
Minä tein gluteenittoman , laktoosittoman ja sokerittoman piirakan , muuten samanlaisen mutta sokerina stevia rahka laktoositonta + piimä , jauhoina 2dl mantelijauhoa 2dl riisijauhoa 3dl pirkan vaalea jauhoseosta ja 1dl perunajauhoja , muuten samat kun tavallisessa piirakassa . Ja jestass-ko tuli hyvää ja kohosi hyvin Niin ja paistoin alaritilällä ensin pohjaa + rapalperiä n. 8min , sitte loput aineet päälle ja nostin keskitasolle 37 min ylälämpö päällä !!!
Uudistuneilta sivuilta en löydä reseptien ”tulosta”-toimintoa…
Kokeile, onnistuuko selaimen tulostustoiminnolla. Klikkaa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella jossain kohtaa reseptiä. Viereen aukeaa valikko, josta voit valita ”Tulosta”.
Tulostaa pelkän tyhjän sivun.
Onko ohje uunipannun kokoon sopiva?
Tästä tuli 60cm pellillinen. Notkistin ohjeen 500g rahkan reilulla lorauksella maustamatonta jugurttia. Lisäksi viipaloin raparperin lisäksi pinnalle tuoreita mansikoita. Tällä ohjella tulee tosi makeaa, seuraavalla kerralla vähennän sokeria.
Mitä rahka sä laitat tuohon täytteessä?
Ompas tutun kuuloinen resepti! Kuulemma peräisin Karkusta, jossa äitinikin kävi kansanopistoa. Resepti löytyy myös emäntäkouluni aikaisesta vihkosta omenapiirakkana, kanelilla maustettuna. Todella hyvää, vaikkei ihan uusi resepti olekaan.
Tuttu piirakka, paras kokeilemistani . Rapea ja mehukas.Joka kesä teen pihan raparperista. Taikinaan voi vaihdella erilaisia hapanmaitotuotteita, mitä kotona sattuu olemaan. Aina onnistunut. Hyvä vanha ohje. Kiva,kun nyt sain lukea reseptin alkuperän!
Olen tehnyt tällä taikinaohjeella mustikkapiirakoita jo n. 20 vuotta ilman rahkatäytettä ja hyvää tulee silloinkin. Tänä vuonna kokeilin myös raparperista, mutta keitin siitä hillon, johon lisäsin hiukan kademummaa ja kanelia ja sokeria saa laittaa reilummin.
Levitän taikinan uunipannulle, raparperihillo siihen päälle ja muruseos hillon päälle.
Mehevää tulee ja vaniljakastikkeen kanssa mitä parhain kesäpiirakka.
Ja mikähän uunin lämpö
Piirakka paistetaan ohjeen mukaan 175-asteisessa uunissa.
Toimii mainiosti myös mustikkapiirakkana 🙂
Tämähän on Leilan piirakan nimellä kulkenut jo ainakin pian 40 vuotta , siinä vain välissä oli tuo pelkkä rahkatäyte ei raparperia ym. sellaista 👍😊
Miten tämän voisi tehdä gluteinittomana ja laktoositonta.
Gluteenittomaan käytän Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta samassa suhteessa ja maitotuotteina laktoosittomia maitotuotteita. Piimän asemasta käytän maustamatonta jogurttia, mikä toimii yhtä hyvin, kuin piimä.
Löysin vastaavan ”virallisen” ohjeen gluteenittomana. Katso: Gluteeniton maisemakahvilan raparperipiirakka.
Eräs tuossa ylempänä kommenteissa kertoo näin:
Minä tein gluteenittoman , laktoosittoman ja sokerittoman piirakan , muuten samanlaisen mutta sokerina stevia rahka laktoositonta + piimä , jauhoina 2dl mantelijauhoa 2dl riisijauhoa 3dl pirkan vaalea jauhoseosta ja 1dl perunajauhoja , muuten samat kun tavallisessa piirakassa . Ja jestass-ko tuli hyvää ja kohosi hyvin Niin ja paistoin alaritilällä ensin pohjaa + rapalperiä n. 8min , sitte loput aineet päälle ja nostin keskitasolle 37 min ylälämpö päällä !!!
Mitähän mahdoin tehdä väärin, kun rahkatäyte muuttui paistossa munakasmaiseksi? Kuuluuko sen juoksettua noin? Makuun ei vaikuttanut, mutta näyttää epämiellyttävältä. 🙁
Joskus kananmunien lisäyksen jälkeen seos juoksettuu eli rahkaseos ikään kuin erottuu kananmunien joukosta ryynimäisenä. Älä pelästy, mikään ei ole vielä pilalla. Jos kananmuna-rahkaseos juoksettuu, sen voi korjata lisäämällä joukkoon ruokalusikallisen jauhoja.
Paljon kiitoksia vinkistä, näin teen ensi kerralla! 😊
Tää on niin hyvää mut mä laitoin liikaa muruseosta päälle…Kannattaa ehdottomasti kokeilla !
Tämä on helppo ja hyvä resepti.Onnistuu aina.
Tulee super hyvää raparperipiirakkaa! Monesti tullut jo leivottua ja aina gluteenittomana. Olen vain vaihtanut jauhot puoliksi kaurajauhoihin ja puoliksi gluteenittomaan vaaleaan jauhoseokseen.😊👍🏼
Tämä piirakka oli Teijan keittiössä-ohjelmassa 30 vuotta sitten. Ei ole siis mitenkään uusi, siihenkin ohjelmaan kulkeutunut vuosikymmenten takaa, kummallista, että joku voi noinvain nimetä omaksi tekeleeksi.
Tässä vielä vähän terveellisempi versio, pikkuisen kuitua ja rasvahapot kohdillaan: korvasin 1/4 jauhoista kaurahiutaleilla (pitää laittaa kertoimella 1.5), niistä tulee mainio lisämaku myös muruun ja rapsakka pinta. Voin korvasin rypsiöljyllä ja ripauksella suolaa. Kukaan ei arvaa, ettei voita käytetty!
Hyvä vinkki käyttää kauraa myös😊
Todella hyvä resepti.Olen tehnyt päärynäpiirakan samalla reseptillä.Säilykepäärynöitä ja kinuski rahkaa ,vie kielen mennessään
Mikä on uunin lämpötila ja kauan paistetaan?
” paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia”
Onko joku muu laskenut kalorit? Minä sain tulokseksi 7368kcal/koko piirakka.
Voiko korvata rahkan kermaviilillä?
Olen töissä kahvilassa ja ollaan tehty tällä samalla ohjeella, tosin korvattiin puolet rahkasta kermaviilillä ja vähennettiin sokerin määrää.
Jos tekee puolikkaan annoksen niin onko se sopiva pyöreään piirakkavuokaan?
Voiko pakastaa?
Kyllä yksi piirakkaa saa jos jonkinlaista kyselyä ja kommenttia aikaan.
Tuossa on vain yksi ohje, ei mikään valtion salaisuus.
Tein piirakan ilman kananmunaa allergian vuoksi. Lisäsin pohjaseokseen kananmunan verran enemmän piimää ja rahkaseokseen reilun ruokalusikallisen perunajauhoja. Käytin voin sijaan juoksevaa oivariinia, joka laktoositonta ja jossa sydänmerkki. Tuli mehukasta ja onnistui hyvin.
`Eilen tein puoliannosta-eka kerta-voi että oli hyvää, tiskin tuli, mutta mitäs siitä, haudutin raparperia vähän aikaa kattilassa pienen sokerimäärän kanssa.
Tiskiä voi välttää kun astian, jossa tekee taikinan voi käyttää rahkan sekoittamiseen pesemättä ja voinsulatusasitiaan voi laittaa päälle tulevan muruseoksen. Kahdella kulholla pärjää.
”Lukija”lle mykyt ei haitaa.
Kommentoi juttua: Maisemakahvilan raparperipiirakka