Maukas madekeitto
Madekeitto lämmittää talvella. Keiton maukkaan liemen salaisuus on juureksissa, kuten porkkanassa ja palsternakassa sekä tuoreissa yrteissä. Nauti madekeitto tuoreen tai paahdetun ruisleivän kanssa.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Ainekset
Maukas madekeitto:
- 800-1000 g painava made (sisälmykset poistettuina)
- 1 pieni purjo
- 1 porkkana
- 1 palsternakka
- pala juuriselleriä
- 1 rkl öljyä
- 5-6 perunaa
- ½-1 tl merisuolaa
- 10 maustepippuria
- 10 valkopippuria
- noin 8 dl kalalientä (mateen keitinlientä)
- 2.5 dl kasvirasvakermaa (rasvapitoisuus alle 7 prosenttia)
- 2-3 rkl tilliä
- 2-3 rkl ruohosipulia
- 4 viipaletta ruisvuokaleipää kuutioina
Valmistusohje
- Huuhtele made ja poista siitä sisälmykset. Älä nylje. Pane made suolalla ja pippurilla maustettuun veteen.
- Anna veden kiehahtaa, kuori vaahto. Jätä made kypsymään kuumaan veteen noin 15 minuutiksi. Kypsennä maksa kalan mukana.
- Puhdista ja pilko sillä välin kasvikset. Kuullota purjosuikaleet öljyssä kattilassa, lisää kasvikset ja perunat.
- Lisää kalalientä ja kypsennä kasvikset juuri ja juuri kypsiksi.
- Ota made liemestä ja vedä nahka pois, irrota lihat ruodoista.
- Lisää kerma, kalapalat ja mateen maksa keittoon ja kuumenna.
- Tarkista maku ja lisää silputut yrtit. Tarjoa paahdettujen ruisleipäkuutioiden kanssa.
Lue myös: Made nyljetään terävällä veitsellä
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Sesongin herkku, made on maukas soppakala
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maukas madekeitto