Reseptit
10
Kiitos

Mansikka-karviaischarlotte

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Taikina

4 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 dl tomusokeria

Täyte

2 dl vihreitä tai punaisia karviaismarjoja
2 dl mansikoita
1 dl sokeria
¾ dl vettä
4 liivatelehteä
1 limetin raastettu kuori ja mehu
3 dl turkkilaista jogurttia
2 dl vispikermaa

Lisäksi

50 g valkosuklaata

koristeeksi

mansikoita

Valmistusohje

Mansikka-karviaischarlotte on kesämarjoilla täytetty versio charlotte russesta, jonka kehitti aikoinaan ranskalainen kokki Marie-Antoinette Carême. Hän nimitti tämän jälkiruokaherkun työnantajansa Venäjän tsaarin Aleksanteri I:n kunniaksi. Charlotte russea valmistetaan nykyään monin eri tavoin vuoraamalla kermahyytelötäyte kääretorttuviipaleilla, pikkuleivillä tai kakkuviipaleilla.

1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja ⅓ sokerista sekä vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Lisää loppu sokeri valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten, kunnes vaahto on jämäkkää.

2. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi keltuaisvaahdon joukkoon. Sekoita varovaisesti tasaiseksi taikinaksi. Nosta lopuksi joukkoon valkuaisvaahto vähissä erin varovaisesti samalla nostellen. Nosta taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä, noin sentin levyinen pursotinterä.

3. Varaa halkaisijaltaan noin 22 cm:n kakkuvuoka. Pursota taikinasta leivinpaperoidulle uunipellille sormenmuotoisista puikoista, kakun ympärysmitan pituinen ja hieman kakkuvuokaa korkeampi taikinalevy. Pursota lopusta taikinasta kakkulevyn halkaisijan kokoinen levy spiraalin muotoon. Siivilöi tomu-sokeria kahteen kertaan kakkulevyjen pinnalle. Paista 200-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia.

4. Valmista täyte. Soseuta peratut marjat. Nosta liivatteet likoamaan. Kiehauta sokeri ja vesi. Nosta syrjään. Liota joukkoon liivate. Mausta liemi marjasoseella, limettiraasteella ja -mehulla. Sekoita joukkoon jogurtti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteen joukkoon.

5. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Muotoile pohjasta leikkaamalla hieman kakkuvuokaa pienempi ympyrä. Aseta pyöreä levy vuokaan. Sulata paloiteltu suklaa. Käännä kakun reunuslevy varovaisesti ympäri. Levitä sulatettua suklaata levyn alaosaan. Nosta reunus paistopinta ulospäin vuoan reunaan ja painele kiinni pohjalevyyn. Valuta täyte vuokaan. Peitä ja anna vetäytyä seuraavaan päivään. Koristele mansikka-karviaischarlotte tuoreilla mansikoilla.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mansikka-karviaischarlotte

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X