Mansikkapiirakka
Hyydytetty mansikkapiirakka tehdään juustokakun tapaan. Pohja paistetaan etukäteen ja päälle hyydytetään mansikkatäyte. Piirakan voi koristella oman tyylin mukaan tuoreilla marjoilla, syötävillä kukilla ja yrteillä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
- Munaton
Ainekset
Mansikkapiirakka, pohja
- 100 g kylmää voita
- 1 dl erikoishienoa sokeria
- 2 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 rkl kylmää vettä
Mansikkapiirakka, juustokakkutäyte
- 3 liivetelehteä
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
- ½ dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 250 g mansikoita
- 3 rkl vettä
- 1 dl mansikkahilloa (itse tehtyä)
Mansikkapiirakka, koristelu
- syötäviä kukkia
- mintunlehtiä
- mansikoita ja karhunvatukoita
Valmistusohje
Mansikkapiirakka leivotaan helposti näin:
- Nypi sata grammaa jääkaappikylmää voita, yksi desilitra erikoishienoa sokeria, 2 1/2 desilitraa vehnäjauhoja ja yksi teelusikallinen leivinjauhetta murumaiseksi seokseksi. Lisää yksi ruokalusikallinen kylmää vettä. Painele taikina sileäksi taikinapalloksi. Kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puoli tuntia ennen leipomista. Kauli tai painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisijaltaan 24 cm:n vuoka tai suorakulmainen vuoka 15 cm x 23 cm).
- Aseta piirakan päälle leivinpaperi ja painele se tiukasti pohjan päälle. Kaada päälle painoksi esimerkiksi kuivia herneitä, etteivät reunat pääse valumaan paistaessa.
- Paista 170 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä täysin. Tee täyte vasta sitten.
- Liota kolme liivatelehteä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia.
- Sekoita sata grammaa maustamatonta tuorejuustoa, yksi deilitra maustamatonta kreikkalaista jogurttia, puoli desilitraa tomusokeria, yksi teelusikallinen vaniljasokeria ja 250 grammaa mansikoita tehosekoittimessa. Kiehauta kolme ruokalusikallista vettä ja sekoita joukkoon puristellut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä vähän ja kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon. Sekoita hyvin.
- Levitä yksi desilitra mansikkahilloa pohjan päälle. Kaada täyte hillon päälle. Nosta mansikkapiirakka jääkaappiin hyytymään noin kuudeksi tunniksi. Koristele syötävillä kukilla, mintulla, mansikoilla ja karhunvatukoilla.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 14/2021.
Lue myös: Marjapiirakka kruunaa kahvihetken – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista ohjeista
Lue myös Anna.fi: Mansikkakakku ja muut uskomattoman ihanat mansikkajälkiruoat – 6 resepti-ideaa
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mansikkapiirakka