Manteli-bostonkakku
- Kasvis
Ainekset
pullataikina:
- 6 dl maitoa
- 50 g hiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa)
- 1 kananmuna
- 1 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- noin 16 dl vehnäjauhoja (noin 1 kg)
- 200 g voita tai margariinia
täyte:
- 100 g jauhettua mantelia
- 4 rkl sokeria
- noin 0,5 dl kermaa tai maitoa
voiteluun:
- kananmuna
- pinnalle:
- raesokeria
Valmistusohje
- Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, kananmuna, suola, sokeri ja jauhettu kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen taikinaa hyvin alustaen. Lisää loppuvaiheessa runsas puolet huoneenlämpöisestä rasvasta.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
- Vaivaa taikina hyvin. Kauli taikinasta ensin sopiva kimpale ohueksi pohjaksi bostonkakulle ja nosta se vuokaan. Kauli taikinasta 2-3 ohutta, suorakaiteen muotoista levyä. Levitä levyille loput rasvasta. Sekoita jauhetut mantelit, sokeri ja tilkka kermaa tai maitoa tahnaksi ja levitä sitä taikinalevylle. Kiedo taikinalevy rullaksi, leikkaa siitä 4-5 sentin paksuisia viipaleita ja aseta niitä taikinapohjalle vieri viereen leikkauspinta ylöspäin, jätä väliin kohoamisvaraa. Anna kohota huoneenlämmössä 20-30 minuuttia.
- Voitele kananmunalla ja sirottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, alenna lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä 5-10 minuuttia tai kunnes leivonnainen on kypsä myös keskeltä.
- Voitele heti uunista otettua keitetyllä sokeriliemellä, johon voit lisätä vähän vanilliinisokeria tai mantelilikööriä.
- Voit pursottaa munanvalkuaisesta ja tomusokerista sekoitettua kuorrutusta ohuena nauhana voipaperista kiedotusta tötteröstä bostonkakun koristeeksi.
- Tästä määrästä saat yhden tasapohjaisessa kakkuvuoassa kypsennetyn bostonkakun (halkaisija noin 23 cm) ja noin 25 korvapuustia.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Manteli-bostonkakku