manteli-omenapiirakka Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Manteli-omenapiirakka

Manteli-omenapiirakka on maukas ja mehevä. Sen salaisuus piilee muhkeassa mantelitäytteessä ja raikkaassa omenatäytteessä. Hapokkaat omenalajikkeet sopivat parhaiten piirakkaan. Valitse jälkiruokaviiniksi italialainen makea vin santo. Tee halutessasi omenapiirakan kaveriksi mascarponevaahto ja lisää siihen tilkka jälkiruokaviiniä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6 annosta

Ainekset

Manteli-omenapiirakka, pohja

  • 100 g pehmeää voita
  • 1 dl tomusokeria
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl vettä

Mantei-omenapiirakka, täyte

  • 150 g jauhettua mantelia
  • 2 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 100 g pehmeää voita
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 sitruunan raastettu kuori

Päälle

  • 4 omenaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1-2 rkl sokeria
  • ½ tl kanelia

Mascarponevaahto

  • 250 g mascarponejuustoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 rkl vin santo -jälkiruokaviiniä

Valmistusohje

Manteli-omenapiirakka leivotaan helposti näin:

1. Ota voi hyvissä ajoin ennen leipomista huoneenlämpöön. Peitä irtopohjaisen kakku- tai piirakkavuoan (halkaisija 22 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat.

2. Sekoita keskenään sata grammaa pehmeää voita, desilitra tomusokeria, 2 1/2 desilitraa vehnäjauhoja ja teelusikallinen leivinjauhetta. Lisää lopuksi kaksi ruokalusikallista vettä ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee kakkuun kolmen sentin korkuiset reunat. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

3. Mittaa täytteen ainekset eli 150 grammaa jauhettua mantelia, kaksi desilitraa tomusokeria, kaksi teelusikallista vaniljasokeria, sata grammaa pehmeää voita, yksi kananmuna, ruokalusikallinen vehnäjauhoja sekä yhden sitruunan raastettu kuori kulhoon ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. Levitä täyte pohjan päälle. Viipaloi neljä omenaa. Painele omenalohkot pinnalle. Mausta omenat kahdella ruokalusikallisella sitruunamehua ja yhdestä kahteen ruokalusikallisella sokeria. Ripottele pinnalle halutessasi puoli teelusikallisella kanelia.

4. Paista manteli-omenapiirakka 180 asteessa uunin keskitasolla 45– 50 minuuttia.

5. Vatkaa 250 grammaa mascarponejuustoa, kaksi teelusikallista vaniljasokeria ja kaksi ruokalusikallista sokeria vaahdoksi. Vatkaa kaksi desilitraa vispikermaa löysäksi vaahdoksi ja sekoita mascarponeen. Mausta vaahto kahdella ruokalusikallisella vin santo -jälkiruokaviinillä.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 17/2022.

Lue myös: Omenapiirakka on kauden himoituin herkku – listasimme Kotilieden 10 suosituinta reseptiä

Lue myös Anna.fi: Omenapiirakka joka makuun – 7 herkullista ohjetta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Manteli-omenapiirakka

Mummeli

Valmistusaineet ok. Olisi vielä kiva saada valmistusohje sekä uunin lämpötila ja paistoaika.

Uura Kotilieden toimituksesta

Hei!
Katsotko ohjetta mobiililaitteella? ”Ainekset”-otsikon vieressä lukee ”Ohje”. Kun napsautat siitä, saat ohjevälilehden auki.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.