Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Martin hapanleivän juuri

Hapanleivän juuri valmistuu tällä ohjeella noin viikossa. Hyvä juuri paranee vuosien mukana, kun juuri säilytetään oikein kuivattuna esimerkiksi taikinatiinun reunoille, pakastettuna tai lyhytaikaisesti jääkaapissa.

Ainekset

Hapanleivän juuri

  • 5 dl vettä
  • 2 rkl rasvatonta maitoa
  • noin 1 l ruisjauhoja (noin 1/2 kg)

Valmistusohje

Hapanleivän juuri syntyy näin:

Hapanleivän juuri valmistuu noin viikossa. Ellet saa valmista hapanleivän juurta ruisleipää leipovalta tuttavalta tai leipomosta, kokeile sen valmistamista itse. Ota huomioon, että juuren tekeminen ei aina onnistu! Juureen saattaa kehittyä vääriä bakteerikantoja. Hyvä juuri sensijaan vain paranee vuosien mukana, kun juuri säilytetään oikein kuivattuna esimerkiksi taikinatiinun reunoille, pakastettuna tai lyhytaikaisesti jääkaapissa. Tämän jo vuonna 1979 Kotiliedessä julkaistun ohjeen mukaan, kestää juuren valmistaminen viikon verran:

  1. Keitä vettä kattilassa ilman kantta noin 10 minuuttia. Jäähdytä vesi puhtaan liinan alla ja lisää maito. Sekoita joukkoon 2 dl ruisjauhoja. Peitä astia liinalla ja jätä huoneenlämpöön.
  2. Lisää juureen päivittäin 1-1,5 dl ruisjauhoja 5-7 päivän ajan. Tänä aikana hapanleivän juuri kehittyessään alkaa tuoksua happamelta ja kuohua. Juuri korvaa ruistaikinassa hiivan ja pystyy kohottamaan taikinan. Tästä juurimäärästä tulee niin runsaasti, että voit jakaa perusjuurta muutamalle ystävälle kokeiltavaksi. Sen maku kehittyy ja paranee jo muutamien leipomiskertojen jälkeen.

Katso myös: Luumulimppu hapanjuureen

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Juha Reunasen vaalea juurileipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Martin hapanleivän juuri

Sinun täytyy kommentoidaksesi.